Til kamp mod druk: Gymnasieelever konkurrerer for at sætte fokus på alkohol

Unge drikker for meget, mener Danske Regioner. På et gymnasium i Tarm forsøger de at gøre noget ved det med en konkurrence.

Elever på Vestjysk Gymnasium i Tarm har været en del af konkurrencen "Drik mindre - oplev mere" for at sætte fokus på unges alkoholvaner.
Elever på Vestjysk Gymnasium i Tarm har været en del af konkurrencen "Drik mindre - oplev mere" for at sætte fokus på unges alkoholvaner.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV MIDTVEST

De danske regioner har undersøgt unges drukvaner. Syv ud af ti elever på erhvervsskolerne drak flere end ti genstande ved den seneste fest, de var til. For gymnasieeleverne var det omkring fire ud af ti, som drak så meget.

Så på Vestjysk Gymnasium i Tarm forsøger de at sætte fokus på det. Det gør de ved at deltage i en konkurrence, hvor de skal lave film. Konkurrencen hedder "Drik mindre - oplev mere".

- Det er sjovt nok, men vi er unge og lytter ikke til én eller anden kampagne med, at man skal drikke mindre, er det korte svar fra Matilde Bering Dielemans, som går i 1.g.

Hun mener i stedet, det handler om prisen på alkohol.

- Hvis man sætter alderen op, er der stadigvæk mulighed for at få fat i alkohol, om du er 13 eller 14 år, men hvis prisen blev sat op, så ville jeg måske tænke lidt mere over det - om det er pengene værd.

Hun og klassekammeraterne gik da heller ikke videre i konkurrencen. Men rektor Mikkjal Helmsdal tror på, at de unges arbejde med filmene har sat noget i gang.

- Fordi de har haft det sjovt, kommer der også nogle refleksioner ind over.

Når det er sagt, forstår han Mathilde Bering Dielemans' prispointe.

- Tilgængelighed og pris betyder meget for unges forbrug af alkohol, tobak og cigaretter, så hvis man virkelig mener noget med, at forbruget skal ned, så er det et vigtigt instrument, afslutter han.

Danske Regioner vil forsøge at ændre de unges drukvaner ved at skrue gevaldigt op for priserne på øl og spiritus. Mindsteprisen på en øl skal være 10 kroner. Og en flaske spiritus skal koste over 100 kroner.

2:35
De unge drikker for meget, så prisen skal op, mener Danske Regioner.