Gullestrupsag: Venstre vil ændre loven

På baggrund af voldtægtssagen fra Gullestrup vil Venstre nu ændre loven, så dømte ikke længere kan forbedre tilhørsforholdet til Danmark, imens de fængsel.

Det er sagen om den udviste voldtægtsmand Ahmed Omar Mohammed, der nu får Danmarks største parti til foreslå en lovændring. Det skal ikke længere være muligt at forbedre sine chancer for at få omstødt en udvisning i en ankesag, så længe man sidder i fængsel.

 - I Venstre mener vi ikke, man skal kunne uddanne sig væk fra udvisning, når man har begået så alvorlige forbrydelser, som der her er tale om, siger Karsten Lauritzen, retsordfører i Venstre.

Udvisning blev annulleret

Byretten I Herning idømte i første omgang den 18-årige somaliske Ahmed Omar Mohammed seks års fængsel og udvisning fra landet for blandt andet at have voldtaget en dengang 10-årig pige i Lyngens Kvarter i Gullestrup.

Ahmed Omar Mohammed ankede byrettens dom til landsretten, der i midten af juni omstødte udvisningen. Landsretten ligger blandt til grund for dommen at, 

- Han har gået i skole i Danmark og afsluttet 9. klasse.

Den niendeklasses eksamen har Ahmed Omar Mohammed først gjort færdig efter han første gang blev dømt for voldtægt og voldtægtsforsøg. Altså imens han har siddet i fængsel og ventet på at få sin sag i landsretten. Eksamen fra niende klasse vejer til fordel for somalierens tilhørsforhold til Danmark.

Samlet vurderede landsretten i juni, at han havde et tilhørsforhold til Danmark, der var så stærkt, at han ikke kunne udvises.

- Når man er dømt ved første instans, så skal man ikke, hvis man anker videre i systemet, kunne forbedre sin situation.

Også Dansk Folkepartis Peter Skaarup stiller sig bag en ændring af loven.

I strid med internationale regler

I følge chefjurist i tænketanken CEPOS, Jacob Mchangama, kan forslaget give problemer i forhold til internationale regler.

Se interview med Jacob Mchangama her:

 

02:40 Luk video