Gullestrup: 17-årig kan ikke sendes hjem

Danmark kan i øjeblikket ikke tvinge kriminelle til at tage tilbage til Somalia - selv om retten dømmer dem til udvisning.

220612_2Gullestrup.jpg

Selv om retten i Herning skulle beslutte at udvise den 17-årige somaliske dreng, der fredag blev fundet skyldig i voldtægt af en 10-årig pige, er det tvivlsomt, om udvisningen kan effektueres.

Forholdene i Somalia er nemlig så kaotiske, at Danmark i øjeblikket ikke kan tvangsudsende personer til den sydlige og centrale del af landet.

- Som asylpraksis er lige nu, vil han ikke kunne udsendes, siger asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer til TV/MIDT-VEST.

Hun oplyser, at praksis bygger på en dom fra menneskerettighedsdomstolen.

Kan ende på tålt ophold

Den 17-årige har endnu ikke fået sin straf, men anklageren lægger op til over fire års fængsel. Spørgsmålet er så, om forholdene har ændret sig, når han har afsonet sin straf.

- Somalia har været plaget af borgerkrig i 20 år, men om det bliver bedre i løbet af fire til fem år, er næsten umuligt at forudse, siger Eva Singer.

Hvis den 17-årige ikke kan udsendes, når han har afsonet sin straf - og ikke frivilligt vil forlade landet - vil han komme på tålt ophold. Det vil sige, at han mister sin opholdstilladelse, men heller ikke kan sendes hjem.

 

3:40
Retten i Herning fandt en 17årig skyldig i voldtægt af en 10årig pige og i voldtægtsforsøg på to piger på 9 og 18.