Guldsjakal fundet i Karup

For første gang nogensinde er en Europæisk sjakal, også kaldet en guldsjakal, fundet i Danmark. Foto: Max Steinar, Danmarks Jægerforbund

Guldsjakalen, der er en voksen, kastreret han, blev fundet i sommeren 2015 udenfor Karup. Den var blevet kørt ned af en bil. 

Ved findestedet blev der udtaget vævsprøver og det er dem, der nu er kommet svar på. Først troede Naturstyrelsen, at der var tale om en prærieulv, men DNA-prøverne viste altså, at der var tale om Danmarks første guldsjakal.

Sjakalen er lidt større end en ræv og mindre end en labrador. Den er ikke til fare for mennesker og lever primært af harer, små rådyr, fugleæg, insekter og frugt, skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

Der er ikke noget, der tyder på, at sjakalen er undsluppet fra fangeskab, så både Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Jægerforbund forventer, at den har fundet vej til Karup på naturlig vis. Den er formegentlig vandret af nogle af de samme stier, som de ulve, vi har set de seneste år, er kommet ad.

Hos Danmarks Naturfredningsforening hilser de den nye art velkommen: - Det er altid vildt spændende og ganske sjældent at få nye arter af pattedyr i den danske natur. Vi har dog senest oplevet at få både mårhund og ulv. Mårhunden er vi ikke glade for, mens ulven, der er en hjemmehørende art, skal beskyttes. Nu skal vi have drøftet, hvordan vi griber det an, hvis der er flere, eller hvis der kommer flere sjakaler, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening. 

Sjakalen vil nu blive undersøgt yderligere og forskerne vil forsøge at afklare, hvor i Europa den kommer fra.

 

Læs mere:

På Danmarks Jægerforbunds hjemmesidePå Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside