Guldgravere mødes i Thyborøn

Kviksølv i forbindelse med guldgravning udgør en global sundhedsrisiko. Derfor mødes guldgravere i Thyborøn for at lære om alternativer.

Leonicio Naoy
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Leonicio Naoy er guldgraver i Filippinerne. Lige nu er han sammen med en flok andre guldgravere fra Uganda på camping i Thyborøn. Og så er det nærliggende at tænke: Hvad er den af? Og hvorfor er der guldgravere i Thyborøn?

Her kommer forklaringen.

Udefra ligner Thyborøn Camping sig selv. Frisk vind og sådan. Faktisk et sted som guldgraveren fra Filipinerne synes ret godt om.

- Danmark er meget fint. Jeg er meget glad for at være her, siger guldgraver Leonicio Naoy fra Filippinerne.

Han er ved at demonstrere sin viden for tre guldgravere fra Uganda. Det foregår i grillhytten.

Og det er jo i sig selv en anelse anderledes.

- Vi skal forberede os til en stor international konference, siger Rasmus Køster-Rasmussen.

Guldgravning forurener

Han er læge og projektleder i Diálogos. Det er den organisation, der står bag. De arbejder med at forbedre sundheden i en række lande.

Lige nu er der fokus på kviksølv. Guldgravere bruger op til 15 gram kviksølv til at producere et gram guld.

- Det gør faktisk, det er den største kilde til den globale kviksølvforurening. Det står for næsten halvdelen af den globale kviksølvforurening, fortæller Rasmus Køster-Rasmussen.

Kviksølv kan give den enkelte guldgraver skader på nervesystemet og hjernen. Men forureningen kan også nå gravide kvinder her i Vesten via for eksempel kviksølvforurenede fisk.

- Der kan man simpelthen måle, at der er børn, som udvikler sig langsommere. De er langsommere til at indlære og til at lære at læse og skrive og motorik og andre ting ,siger Rasmus Køster-Rasmussen.

Skader målt på børn

Så det skader simpelthen intelligensen hos de ufødte børn. Det er det store problem, og det er et globalt problem.

I de seneste 6 år har Filippinerne vist, at kviksølv kan erstattes af andre produkter. Det er den metode, de forsøger at lære fra sig til guldgraverne fra Uganda.

Når de så er havnet Thyborøn, så skyldes det ene og alene, at de også skulle se Danmark og Vestkysten, når de nu var her.

- Det er meget fint. Det er rent, påpeger den filipinske guldgraver Leonicio Naoy.

Mandag går turen til konferencen i Odense. Efter konferencen skal guldgravere fra Filippinerne til Uganda for at lære dem mere om at klare sig uden kviksølv.

Guldgraveren fra Filippinerne udvinder hvert år mellem et halvt og et helt kilo guld, og det er nok til at leve for.

1:58
Se indslag om kviksølvskonferencen i Thyborøn