Guld i minkskind

Priserne på minkskind er højere end nogensinde før.

Mink i bur.jpg

Mens mange landbrug lige nu lider under økonomisk krise, så er der særligt én del af branchen, der klarer sig bedre end nogensinde. Priserne på minkskind er nemlig tordnet i vejret og er højere end aldrig før.

Stigning på 24 procent

Produktionen af mink er i år vokset til at være landets anden største landbrugseksportvare. Efter årets første ni måneder er eksporten nemlig steget med 24 procent i forhold til samme periode i 2010. Det får mange minkavlere til at drømme om at udvide deres produktioner. Men de oplever i stigende grad en så langsom sagsbehandling i kommunerne, at det ikke kan svare sig at starte byggeprojekterne. Blandt andet for minkavler Poul Ejnar Christensen tog det tre år, sidste gang han skulle udvide.

- Det tager hårdt på det personlige plan, for man ved ikke, hvor man står. Det er selvfølgelig frustrerende, siger han. Til foråret søger han igen om at udvide.

- Mine erfaringer gør, at jeg er pessimistisk, men jeg håber da det bedste, fortæller Poul Ejnar Christensen.

Hurtigere sagsbehandling forude

Det er milløgodkendelserne, der har taget særligt meget tid, men nu går Holstebro Kommune forrest og lover bedre tider.

- Vi har tidligere på året politisk vedtaget en plan i udvalget for at opnå bedre sagsbehandlingstider. Det er ikke acceptabelt, at der har været det efterslæb, som vi har oplevet, forklarer udvalgsformanden for Natur, Miljø og Klima i Holstebro, Karsten Filsø (SF).

Han siger, det blandt andet er skiftende lovgivning og dårlige it-løsninger, der har sløvet processen. Målet er, at sagsbehandlingen fremover skal være på gennemsnitligt 10 måneder.

Se indslag her:

 

2:11
Mange avlere kæmper lige nu for at få lov til at udvide produktionen, mens priserne på minkskind er på sit højeste.