Grundfos i stort fosfor-projekt

Grundfos er i samarbejde med Aarhus Vand gået i gang med et projekt, der skal udvinde fosfor fra spildevand.

Grundfos er gået ind i et projekt, der skal få grundstoffet fosfor ud af spildevandet. Genindvinding af fosfor er et emne, der tiltrækker stor opmærksomhed verden over, fordi fosfor er en knap ressource.

- Vi synes, det er interessant at se, hvordan vores løsninger kan spille en rolle i projektet. Teknologierne har vi i forvejen, så det, vi ser på, er at anvende dem på en anden måde. I første omgang ved at teste, hvordan det hele fungerer for så at træffe en beslutning om, hvor vidt det er noget, vi vil gå videre med, siger Per Krøyer Kristensen, der er Business Development Manager hos Grundfos.

Ida Auken besøgte i dag Åby renseanlæg i Aarhus, hvor Grundfos i samarbejde med Aarhus Vand i dag åbnede projektet ved at teste teknologier i et nyt anlæg. Her besøgte miljøminister Ida Auken renseanlægget.

- Her er et eksempel på, hvad grøn omstilling handler om. vi udvikler løsninger på miljøproblemer, som samtidig kan skabe nye produkter, som vi kan leve af i fremtiden. Udledningen af fosfor til vandmiljøet er ikke kun en udfordring i Danmark. det er et globalt problem, så der er perspektiver i at finde en metode til at løse det, siger Ida Auken i en pressemeddelelse.

Sætter sig i rørene

Hos Aarhus Vand har de arbejdet med at fjerne fosfor fra spildevand siden 2011. Det sjældne grundstof har nemlig den uheldige sideefekt, at det aflejrer sig i rørledningerne, og det stopper rørene til.

- Der er et stort potentiale i arbejdet med at trække fosfor ud af spildevand. Og fra vores perspektiv får vi på en gang løst et problem og udnyttet en mulighed. Dels kan vi sørge for at undgå tilspotning af vores rørledninger, men vi kan også udvinde og udnytte en værdifuld ressource på en bæredygtig måde, siger Claus Homann, der er afdelingschef ved Aarhus Vand.