Grundejere skal selv søge om lov til at beskytte deres huse mod storm

Sagen om Lild Strand har kørt, siden stormen Urd fik en væg til at brase sammen.

Else Dam ejer et hus på Lild Strand. Hun er bekymret for, at hendes hus ender med at vippe ud over skrænten.
Else Dam ejer et hus på Lild Strand. Hun er bekymret for, at hendes hus ender med at vippe ud over skrænten.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Denne artikel er opdateret med kommentar fra Kystdirektoratet 27.10.2017

Da stormen Urd ramte tilbage i december måned 2016 fik det alvorlige konsekvenser for nogle huse på Lild Strand. Ét hus mistede væggen tættest på stranden, mens andre huse kom meget tæt på skrænten. 

Siden er der blevet arbejdet på en kystsikringsplan, og nu er der måske en løsning på vej. Beboerne skal dog selv søge om at få lov til at lave en hård kystsikring, så man kan sikre de udsatte huse mod at styrte ned. Det blev konklusionen på et møde mellem kommunen og grundejerne i går.

- Det er ikke, fordi vi ikke vil fra Thisted Kommunes side, men vi ved på forhånd, at hvis vi søger, så får vi nej fra Kystdirektoratet, og begrundelsen er, at der ikke er huse på det stykke jord, som Thisted Kommune ejer i området, siger formanden for Thisteds Kommunes Klima-, Miljø-, og Teknikudvalg, Kaj Kirk.

Den udlægning er Kystdirektoratet dog ikke helt enig i. 

- Vi er kede af, at Thisted Kommune har en opfattelse af, at det ikke nytter noget at søge om tilladelse til kystbeskyttelse. Kystdirektoratet har flere gange været i Lild, hvor vi har haft en god dialog med både grundejere og Thisted Kommune om mulige løsninger ved Lild, skriver Ane Høiberg Nielsen fra Kystdirektoratet i en skriftlig kommentar til TV MIDTVEST.

- Vi har peget på muligheden for en helhedsløsning over en længere strækning, hvor kommunen og grundejerne sammen beskytter både huse og kommunens egne grundstykker, hvor der ikke er bebyggelse. Vi kan ikke give tilladelse, før der kommer en ansøgning, men det er bestemt ikke umuligt at få lov til at kystbeskytte strækninger uden huse, siger områdechef Ane Høiberg Nielsen. 

Snart på plads

Til gengæld ser det ud til, at beboerne kan nå at få kystsikringen op, inden vinterstormene kommer. Kaj Kirk forventer, at det kommer til at gå hurtigt.

- Jeg forventer, at det sker i løbet af den næste måned ud for disse huse. Vi deltager ikke i det nu. Men efter januar skulle der blive vedtaget en ny lov, som skulle gøre det hele lidt lempeligere, hvor alle kan deltage på lige fod, siger han.

Grundejerne skal dog selv betale regningen.

- Reglerne er sådan, at dem der ejer grunden, de har også forpligtigelserne. Som følge af det, så det projekt de går i gang med nu, det er af egen lomme, og det ved de udmærket godt, forklarer Kaj Kirk.

Han er ikke bekymret for, at grundejerne skulle få afslag på deres ansøgning.