Grøn fond vil lade borgere opkøbe landbrug i krise

Foreninger står bag Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, der skal sikre landbrugets fremtid og fremme økologi.

081211_Ko.jpg

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.
    
Det er navnet på en ny fond, der ifølge initiativtagerne skal sikre landbrugets fremtid og økologiens udbredelse i Danmark.
    
Det skriver Information onsdag.
    
Bag initiativet står Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Økologisk Landsforening (ØL).
    
Til at begynde med vil fonden opkøbe landbrug, der er ved at lukke eller blive solgt. Derefter vil fonden forpagte landbruget ud til for eksempel unge landmænd, der vil drive dem videre som økologiske bedrifter.
    
I dag har unge landmænd ikke penge til at overtage store, gældstyngede bedrifter og sikre generationsskiftet efter aldrende landmænd på vej ud af erhvervet.

    
- Med de priser på landbrugsbedrifter, og de lånevilkår der gælder i dag, kan ingen starte for sig selv, siger Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk medarbejder i DN.
    
Ifølge hende er problemet, at det kræver et lån på op mod 40 millioner kroner for at blive selvstændig landmand i dag.
    
- Så vores fælles projekt handler i høj grad om at løse problemet med generationsskifte i landbruget, tilføjer hun over for Information.
    
Pengene til fonden skal sikres via aktier, som interesserede borgere kan købe. Dermed bliver de medejere af de landbrug, som fonden køber.
    
Initiativet har to formål. For det første skal det sikre landbrugets overlevelse gennem nye ejerformer. Dernæst skal det fremme landbrug med fokus på miljø og økologi.
    
Når Danmarks Økologiske Jordbrugsfond begynder at købe bedrifter, bliver landmanden forpagter på gården. Fonden vil via et gårdråd, en gårdbestyrelse eller lignende bistå med rådgivning og konsulentbistand.
    
Derfor skal landmanden blot koncentrere sig om det centrale: At dyrke jorden og passe dyrene.
    
Jan Holm Ingemann, landbrugsøkonom ved Aalborg Universitet, kalder projektet "både meningsfyldt og realistisk".
    
- Det giver associationer til den store udstykningsbevægelse blandt landmænd i sidste århundrede, hvor man købte jord op og udstykkede det til selvbærende husmandsbrug, siger han til Information.
    
/ritzau/