Grødeskæring hjælper ikke mod oversvømmelser

En ny rapport fra Aarhus Universitet konkluderer, at grødeskæring på sigt ikke hjælper mod oversvømmelser i danske vandløb.

Grødeskæring

Regeringen vil lempe vandløbsloven og bane vej for mere grødeskæring i for eksempel Gudenåen for at sænke vandstanden. Det skal hjælpe mod de stigende problemer med oversvømmelser langs danske vandløb. En ny rapport fra Aarhus Universitet konkluderer dog, at det ikke hjælper i det lange løb.

- Jo hyppigere, man skærer grøder i de her vandløb, jo hurtigere er planternes genvækst, siger Annette Baattrup-Pedersen, seniorforker på Aarhus Universitet.

Forskere fra universitetet har undersøgt mere end 3000 grødeskæringer i danske vandløb, og hvad de gør ved planterne ude i vandet. Det viser sig, at de stærkeste planter overlever. Det vil sige, at de arter, der vokser hurtigt, kommer til at dominere.

- Hvis det er planter, der hurtigere regenererer, eller har den her hurtige genvækst, så vil varigheden af grødeskæringen, det vil sige hvor lang tid, man har sænket vandstanden, blive kortere og kortere, forklarer Annette Baattrup-Pedersen.

Se indslaget nedenfor for at blive endnu klogere på, hvorfor grødeskæring ikke hjælper mod oversvømmelser.

1:58
Ny undersøgelse viser, at vandplanterne vokser hurtigere, hvis der bliver skåret oftere i vandløbene.