Gravide og nye familier får skræddersyede tilbud

16 nye initiativer skal sikre, at nye familier får en god oplevelse på fødegangen og i tiden efter.

Hvert år bliver der født flere end 60.000 børn i Danmark. Frem mod 2025 vil der blive født op mod 10.000 flere børn om året. Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix

Der er stor forskel på, hvad en familie har brug for, når en lille ny kommer til verden. Derfor skal regionerne blive bedre til at tilbyde løsninger, som passer til den enkelte familie.

Danske Regioner præsenterer i dag 16 initiativer, der skal sikre, at alle gravide og nye familier får en god oplevelse på fødegangen.

Læs også Teknologien rykker ind på fremtidens barselsstue

- Vi skal blive endnu bedre til at lytte til den enkelte families behov og så skabe mere individuelle løsninger for nyfødte og nye familier. Det nytter ikke, at vi tilbyder samme metervare til alle. Både familierne og regionerne skal vænne sig til tanken om, at ikke alle har brug for det samme, og at vi i stedet skal lave skræddersyede, individuelle løsninger, siger Ulla Astman, næstformand i Danske Regioner.

Samlet forløb giver gevinst

Ifølge regionerne er der masser af gevinster for både familierne og samfundet, hvis graviditet, fødsel og den første tid med den lille ny bliver set i sammenhæng. Det giver mulighed for at forebygge komplikationer, psykiske lidelser og sociale problemer senere i livet hos den nyfødte og forældrene.

Læs også App skal hjælpe nybagte forældre

- Det er ikke nok alene at tænke på tiden den nyfødte og forældrene er på hospitalet. Graviditeten og den første tid som ny familie er nemlig også yderst vigtig for, at den enkelte familie kommer godt fra start. Vi skal i samarbejde med kommunerne tænke mere på det samlede forløb for den enkelte familie, siger Ulla Astman.

To af initiativerne har sit udspring fra fødeafdelingen på Regionshospitalet i Herning. Siden 2017 har en interaktiv test-fødestue været i brug, og resultaterne er så gode, at den nu er en del af det nye udspil. Forskning fra Herning viser, at fædrene har en bedre oplevelse end i almindelig fødestue. 

Desuden vil regionerne etablere "familiens team" for sårbare gravide på tværs af fødeafdelinger og kommuner, og så vil regionerne give kommende og nybagte forældre et bedre overblik over deres forløb gennem en app.

01:22

TV MIDTVEST var i april sidste år på besøg på Herning Sygehus, hvor fremtidens barselstue bliver testet inden flytning til Supersygehuset i Gødstrup.

Luk video