Græs kan blive guld værd

En ny og større græsbehandlingsmaskine kan være starten på et eventyr, der kan lune i regnskabet hos de danske landmænd.

Græsmarker som denne kan blive guld værd.
Græsmarker som denne kan blive guld værd.
Foto: Steffen Ortmann / Scanpix

Det grønne græs kan blive guld værd for danske landmænd. Og nu kan Aarhus Universitet i Foulum langt bedre forske i mulighederne. Et milliontilskud fra staten betyder nemlig, at forskningscentret får Danmarks første bio-raffineringsanlæg til græs. 

- Det er fantastisk spændende, og det er en stor ting for os. Det er også en anerkendelse af det arbejde, vi har lavet i tidligere nationale programmer, siger Ib Johannsen, der er lektor på Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet. 

Faktisk bliver den lille græsbehandlingsmaskine, der står i Foulum nu, op mod 20 gange større. Dermed bliver det Europas største demonstrationsanlæg til grøn bioraffinering.

- Det store anlæg skal bruges til at fremstille en række produkter ud fra grønne afgrøder, især græs, siger Ib Johannsen. 

Fidusen ved at raffinere græsset er, at man kan man få endnu mere værdi ud af det. Det kan blive til foder, energi og måske også proteiner i vores fødevarer. Staten har valgt at spytte penge i projektet, fordi universitet allerede har eksperimenteret med produkterne, og perspektiverne er så lovende, at staten giver otte millioner til forskningen. 

- Det gør vi, fordi vi gerne vil understøtte en mere bæredygtig produktion af både fødevarer og foder til dyr, og det her er et fantastisk godt redskab til det, siger Miljø- og Fødevarerminister, Esben Lunde Larsen (V). 

Græs kan blive landmænds guldgrube

Forsøgene viser, at græs indeholder så meget værdi, at det med tiden kan erstatte korn og majs - og måske også import af soja.

- Det her er jo også en håndsrækning til landbruget til at kunne udvikle deres egen foderproduktion og deres dyrkningsflader, siger ministeren. 

Michael Kuhr, der er landmand, vil spændt følge om forsøgene kan føre til billigere og bedre foder til hans køer. 

- Det er også det, vi er pålagt i dag. Det er jo at lave markerne grønne så mange måneder af året som overhovedet muligt, og det vil jo kun blive nemmere, hvis vi kan have et større forretningsområde med græs, siger Michael Kuhr.

2:02
Aarhus Universitet i Foulum får nu Danmarks første bioraffineringsanlæg til græs.