Grænsekontrollen dræner politikredsene på hjemmebanen

Politiets tilstedeværelse ved grænserne mod Tyskland er nidoblet siden januar, viser tal fra Rigspolitiet. Det tærer på kræfterne hos ordensmagten.

Politiforbundet har aldrig oplevet så mange frustrationer som dem, der kommer fra medlemmerne i øjeblikket.
Politiforbundet har aldrig oplevet så mange frustrationer som dem, der kommer fra medlemmerne i øjeblikket.

Ti af landets 12 politikredse sender dagligt et tocifret antal af kredsens betjente til den danske grænse mod syd, hvor regeringen torsdag endnu en gang forlængede den midlertidige grænsekontrol.

Ifølge tal fra Rigspolitiet, som Ritzau har fået indsigt i, sender politikredsene dagligt cirka 237 ekstra betjente til grænsen - svarende til knap 500 årsværk, fordi betjentene også er på plads i weekender, ferier og helligdage.

Det er mere end ni gange så mange betjente ved grænserne som før grænsekontrollen trådte i kraft 4. januar.

I betjentenes faglige organisation, Politiforbundet, peger næstformand Claus Hartmann på, at den nuværende situation slider voldsomt på betjentene, der skal vinke farvel til familien og arbejde i en af de sydlige kredse.

- Jeg har aldrig oplevet så mange frustrationer som dem, der kommer fra vores medlemmer i øjeblikket. De gisper efter vejret, og de kan snart ikke mere, siger han.

- Spørgsmål: Hvor længe kan I blive ved under de nuværende forhold?   

- Det er svært at sige, men vi oplever i stigende grad, at folk kontakter os for at finde ud af, hvordan de står, hvis de forlader politiet, siger Claus Hartmann.

/ritzau/