Golf kan også spilles med disc

Mange danskere har taget discgolf til sig. En af danmarks bedste spillere kommer fra Engesvang, for ham er fritiden fyldt med discs.

3:59

Når man siger par, birdie og put, tænker de fleste nok på golf med kølle og bold, men golf kan også spilles med en disc (frisbee red.), så hedder det discgolf. I discgolf skyder man mod kurve i cirka en meters højde i stedet for huller. Lige nu er discgolf en sport i fremgang i Danmark. En af Danmarks bedste discgolfspillere hedder Mikael Birkelund, han kommer fra Engesvang, og han har spillet i tyve år. Han mærker tydeligt, at folk i højere grad har taget sporten til sig.

- Da jeg startede, var der da mange, der synes, det var en pudsig sport, men de seneste år er der mange flere, der har hørt om det. Det virker som en meget mere etableret sport også i folks bevidsthed, siger han.

Og langt flere er begyndt at tage den anderledes golftype til sig. Dansk Disc Golf Union vurderer, at op mod 10000 danskere årligt kaster discs i kurve. Også her i regionen er der de seneste år poppet flere nye baner op i blandt andet Videbæk og Herning, og i maj måned åbner en ny bane i Viborg.

- Vi nærmer os 90 baner på landsplan på nuværende tidspunkt, så vi skal gerne over 100 i år. Lige nu er sporten på stærk fremmarch, vi kan mærke rigtig mange, som ikke er organiserede discgolfere, der begynder at spille, siger Mikael Birkelund og uddbyer:

- Det er familier og unge, som gerne vil noget andet end fodbold og håndbold. Vi  ser interessen stiger rundt på de baner, vi har etableret. Teestederne bliver hurtigere slidt, og banerne bliver brugt rigtig meget.

Skulle have været til VM.

Discgolf stammer fra USA, hvor det blev opfundet i 1970'erne. Det er også i sportens hjemland, at VM afholdes i år, en turnering Mikael Birkelund skulle have repræsenteret Danmark i, men en skade kom i vejen.

- Lige i starten af foråret vred jeg rundt i mit knæ, så jeg har været nødt til at melde afbud. Det er træls, jeg vil meget gerne med til de store turneringer. Jeg har altid godt kunne tænke mig at vise mit værd på discgolfbanen og ikke kun som hyggesport.

I stedet for VM-forberedelser går tiden ud over en PHD-stilling på VIA i Holstebro med et discgolfimportfirma. Firmaet drives fra garagen i hjemmet i Engesvang, hvor flere tusinde discs ligger på lager. Firmaet var et af de første, der importerede discs til Danmark, dermed har Birkelund været med til at føre sporten frem i Danmark. 

Der findes grundlæggende tre typer discs: Putter (Orange), Midrange (Lyserød), Driver (Lyseblå)
Der findes grundlæggende tre typer discs: Putter (Orange), Midrange (Lyserød), Driver (Lyseblå)
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Golfspillere: Der er ligheder

TVMIDTVEST gav Mikael Birkelund en udfordring: forsøg at overbevise to golfspillere om discgolfs kvaliteter. De to golfspillere er Cecilie Ludvigsen og Anders Moeslund, de går på golflinjen på idrætsefterskolen ISI i Ikast, og har med et handicap på henholdsvis 4 og 6 rigtig godt styr på golf. Discgolf har de dog ikke mange erfaringer med.

- Jeg tænker, at nu er det første gang, og jeg kan faktisk knap nok finde ud af kaste en disc, så det bliver spændende at se, hvordan det kommer til at forløbe, siger Cecilie Ludvigsen.

-Jeg tænker, at hvis jeg bare kan slå ham den professionelle, så er jeg tilfreds, siger Anders Moeslund med et smil.

Efter et par huller kan de traditionelle golferne godt se ligheder imellem de to discipliner.

- Rotationen når man skal kaste den, det har lige som med vores sving det skal ligesom rotere rundt og det kan man godt bruge fra golfen af, siger Cecilie Ludvigsen.

Tror på stor vækst

For et par år siden begyndte Mikael Birkelund også at designe baner, og i dag har han en finger med i spillet på de fleste nye baner, der etableres i Danmark. I de første måneder af 2017 har han været arkitekten bag fem nye baner rundt i landet. I firmaet kan han tydeligt mærke, at interessen for sporten er stigende.

- Jeg kan mærke i forhold til tidligere år, at der er mange skoler, klubber og kommuner, der er interesseret i større partier, siger han.

Spørger man veteranen er årsagen til de gode tider for discgolf simple.

- Det er sjovt, men det er også billigt, også er det nemt at gå i gang med. Det passer godt ind i vores livstil, man skal ikke skal være en del af en klub, man skal ikke passe træningstider, man kan gå ned i den lokale park med en disc, og så er man i gang.

Derfor drømmer den dobbelte danmarksmesters også stort på sporten i Danmark 

Der skydes ikke efter golfhuller, men efter disckurve som denne.
Der skydes ikke efter golfhuller, men efter disckurve som denne.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

- Jeg tror på, at inden for de næste fem år, der har vi en 200-300 baner. Hvis vi kigger mod Finland, så har de over 500 baner, de er også en befolkning på omkring 5 mio., og det har de opnået på fem år. Så det tænker jeg er en realistisk mulighed i Danmark, siger Birkelund.

De to golfspillere fik Mikael Birkelund dog ikke helt overbevist om, at tiden var til et karriereskifte.

- Jeg tænker, jeg er lidt bedre til golf, så jeg tror jeg beholder den sport, siger Cecilie Ludvigsen.

- Jeg tror også vi holder os til golfen siger Anders Moeslund.