Glade borgmestre: Kulturhovedstaden var en succes

​Knap 10.000 mennesker trodsede den bidende kulde, blæsten og haglen for at se afslutningsshowet på Århus2017. Og de fik sig noget af en oplevelse.

28:00
Se reportagen fra afslutningsshowet her.

270 aktører foruden hele det tekniske mandskab var med til, at sende stafetten som kulturhovedstad videre til Leeuwarden i Holland og Valletta på Malta. Lørdag aften blev havnen i Hvide Sande omdannet til et hav af lys, der fortalte historien om hvordan Århus2017 blev til.

Region Midtjylland har sammen med de 19 kommuner i regionen været fælles om projektet, men med Århus som den store drivkraft. Hvor Århus kommune har lagt ca. 115 millioner kroner i fælleskassen, har eksempelvis Ringkøbing-Skjern kommune postet cirka én million i kassen. Og i netop Ringkøbing-Skjerns tilfælde er investeringen kommet seks gange tilbage.

Så kulturchefen i Ringkøbing-Skjern kommune, Per Høgh Sørensen, er naturligvis begejstret. Og selvom 59% af midt- og vestjyderne ikke har besøgt et eneste arrangement i Århus2017-regi, så er Per Høgh Sørensen ikke ene om at være begejstret. Ved en rundringning til udvalgte borgmestre og turistchefer i Midt- og Vestjyske kommuner, lyder der samstemmende en stor begejstring.

For selvom midt- og vestjyderne ikke selv har været flittige til, at benytte de tilbud, så har der alligevel været mange flere besøgende til de kulturelle tilbud, der har været. Så generelt er man rigtig godt tilfreds med den eksponering, man har fået for sin investering. Og derfor er kommunerne i regionen gået sammen om at fortsætte samarbejdet på det kulturelle område, også efter Århus2017.

Hvor Århus har betalt cirka 390 kroner pr. indbygger, har kommunerne i de større kommuner betalt cirka 77 kroner pr. indbygger. Kommunerne omkring Århus har betalt cirka 39 kroner. Og de mindre kommuner i midt- og vestjylland har betalt cirka 20 kroner pr indbygger.