Gigtpatienter behandles ikke ens

En kvinde fik afslag på gigtbehandling på sygehuset i Holstebro, som ellers ligger tæt på hendes hjem. Så kontaktede hun sygehuset i Esbjerg i naboregionen - og her er hun nu i behandling.

190809Gigt.jpg

Det er postnummeret, der bestemmer, hvilken behandling, man får. Sådan oplever leddegigtpatienter i Region Midtjylland det i hvert fald. Bodil Christensen fra Vildbjerg har i lang tid forgæves forsøgt at få biologisk behandling, som er en effektiv proteinkur mod leddegigt, på Holstebro Centralsygehus. Efter afslag i Holstebro valgte Bodil Christensen at søge den samme behandling i Esbjerg - og her fik hun et positivt svar.

- De sagde, at jeg selvfølgelig skulle i gang. Jeg skulle bare have lavet nogle undersøgelser og så starte med behandlingen, forklarer Bodli Christensen.

Forskel på regionerne

Nye tal fra Dansk Reumatologisk Database viser, at Region Midtjylland ligger i bunden, når det gælder behandlinger med biologisk medicin. Men selvom det er en dyr affære for sygehusene at behandle biologisk, så afviser formanden for Region Midtjylland, Bent Hansen, at der bliver skønnet ud fra et økonomisk synspunkt.

- Der er en særskilt konto, som afholder de udgifter, så det er lægens vurdering, der har været afgørende og ikke økonomisk tænkning, mener Bent Hansen.

Det koster cirka 150.000 kroner om året, at behandle en person med biologisk medicin.