Kommune erkender fejl: Giftig blå jord ikke dækket ordentlig til

Viborg Kommune erkender, at afdækningen af forurenet jord i Sønder Rind ikke har været god nok, og nu skal det laves om.

Den giftige blå jord i Sønder Rind nær Viborg bliver nu dækket helt til.
Den giftige blå jord i Sønder Rind nær Viborg bliver nu dækket helt til.
Foto: Nikolaj Madsen, TV MIDTVEST

Den giftige blå jord i Sønder Rind nær Viborg bliver nu dækket helt til.

- Det er ikke godt nok. Det råder vi bod på nu, siger Niels Eriksen, chef for Byggeri og Miljø, Viborg Kommune.

Jorden ved byens forsamlingshus, der indeholder stoffet cyanid, har i mere end to måneder ligget frit fremme til stor bekymring for byens borgere.

Stoffet blev fundet i forbindelse med en udgravning til vand for snart tre måneder siden. Den giftige jord har siden da ligget frit fremme.

I fredags lagde Viborg Kommune så plader ud, for at sikre borgerne i mod at komme i kontakt med den giftige jord. Men nu erkender kommunen, at den løsning ikke slår til.

- Det er ikke godt nok. Det dækker ikke den jord af, som var forurenet. Det var det indtryk, jeg havde, på det tidspunkt. Så fik vi afdækket, men det var det ikke, så nu fjerner vi den, forklarer Niels Eriksen, fra Viborg Kommune.

Byens borgere er enige i, at pladerne var en utilstrækkelig løsning.

- Uden for afdækningen ligger fine blå sten langs hele vejen. Mine børn vil synes 'wow'. Og de er jo uden for afmærkningen, så det er kun godt det bliver dækket til igen, fortæller Nanna Bech, der bor i Sønder Rind.

Så må vi bare håbe, at de får det hele med, siger Nanna Bech.

Skyldes sommerferie

Viborg Kommune beklager fejlen, der blandt andet skyldes, at det der har været sommerferie.

- Nu har det været ferie i en måneds tid, sagen går. Havde regnet med afskærmning var tilstrækkelig, det erfarer vi, at det er den ikke. Og det skal vi gøre noget ved, og det gør vi, siger Niels Eriksen, chef for Byggeri og Miljø, Viborg Kommune.

Viborg Kommune laver den nye afdækning i denne uge og til efteråret vil Region Midtjylland undersøge forureningen som kommer fra stoffet cyanid nærmere.

0:37
Viborg Kommune erkender, at den hidtige afdækning af jord forurenet af cyanid ikke var god nok

- Vi vil lave det man kalder en indledende forureningsundersøgelse, hvor man kigger på, hvad det er for en forurening, og udgør den nogen risiko for grundvandet i området. Det mistænker vi den ikke for, men nu undersøger vi det, siger Morten Bundgaard, kontorchef, afdelingen for jordforurening, Region Midtjylland.

Omkring 3400 grunde er forurenet i Region Midtjylland.