Gift i tøj fra Bestseller

Greenpeace har fundet giftstof, der forringer mænds sædkvalitet i tøj fra den midtjyske tøjproducent. Bestseller afviser, der er direkte sundhedsfare.

Bestseller, luftfoto 171212.jpg

Det er stoffet NPE, som Greenpeace har fundet via laboratorietests af 141 stykker tøj fra verdens største tøjproducenter, heriblandt H&M og Levi's. Det skriver tv2.dk.

Testene er blevet til en 56 siders lang rapport, hvori der står, at 14 stykker tøj fra Bestseller er blevet testet. Ud af disse 14 stykker tøj blev der fundet NPE i 11. Stoffet har siden 2004 været på Miløstyrelsens liste over uønskede stoffer, og der må ikke være mere end et milligram NPE per kilogram tøj, hvis det bliver solgt i EU. Ifølge Greenpeace fandt man koncentrationer på op til 2100 milligram NPE per kilogram i Bestsellers tøj, og undersøgelsen har fået Forbrugerrådets seniorrådgiver, Claus Jørgensen op af stolen.

- Skadelig kemi hører ikke hjemme i forbrugerprodukter. Vi kæmper for at mindske risikoen for at blive udsat for hormonforstyrrende stoffer. Så Forbrugerrådet kan kun bakke op om Greenpeaces opfordring til, at virksomhederne tager deres ansvar alvorligt og udfaser den kradse kemi, siger Claus Jørgensen til tv2.dk.

Bestseller afviser sundhedsfare

Bestseller reagerede tirsdag formiddag på kritikken ved at beklage testresultaterne.

- Vi er kede af, at der er fundet eksempler på brug af stoffet i vores tøj, skriver Mogens Werge, der er kommunikationsdirektør i Bestseller. Han understreger, at Bestseller har forbudt NPE i produktionen.

Han skriver desuden, at det kun af 3 ud de positive tests, der er så alvorlige, at de må betragtes som et problem.

- 3 prøver er, naturligvis, 3 for mange, og det vil vi naturligvis gribe ind over for. Vi bruger mange ressourcer på at uddanne og oplyse vores leverandører. Vi tester løbende vores tøj, og viser tests, at en leverandør ikke overholder vores interne regler, kan en konsekvens være, at vi afbryder samarbejdet med pågældende, forklarer Mogens Werge.

Ifølge Bestseller er der ingen helbredsfare ved at gå i tøjet, men stoffet bliver udledt til vandmiljøet, når man vasker tekstilerne. NPE er typisk et stof, der bliver anvendt i Kina til efterbehandling af tøj. Stoffet er ikke forbudt i Kina.

Læs Milløstyrelsens beskrivelse af NPE her.