Helt Naturligt

Tag dem bare med hjem: Gevir fundet i naturen hitter i boligen

Kronhjorten kaster sine gevir-stænger i naturen, og du må gerne samle dem op og bruge dem som dekoration i dit hjem.

9:03
Foto: Gerner Film

Det er blevet moderne at tage naturen ind i hjemmet og bruge de naturlige elementer i boligindretningen. Og en af de ting fra naturen, der hitter i hjemmet, er krondyrenes gevir. Og det er faktisk lige nu, her i det tidlige forår, at hannerne hos krondyrene kaster det imponerende gevir.

- Naturtrenden buldrer frem, og flere og flere har fået øje for det bæredygtige. Det er blevet moderne at tage naturen ind i boligen, siger designer og stylist Pernille Riis Frederiksen fra Holstebro.

Stylist og designer Pernille Riis Frederiksen har specialiseret sig i boligindretning og har 60.000 følgere på Instagram. Og hun er også vild med hjortenes gevir.

- En kastestang kan bruges som knagerække eller en dekoration på bordet med et par lys. Det er kun fantasien, der sætter grænser, siger designeren.

Der er et hav af muligheder, hvis man vil bruge kastestængerne som pyntegenstand i hjemmet.
Der er et hav af muligheder, hvis man vil bruge kastestængerne som pyntegenstand i hjemmet.
Foto: Gerner Film

Anna Gudrun Worm, der bor og arbejder i Nationalpark Thy, har aldrig selv fundet en kastestang. Og selvom man gerne må tage dem med hjem, så ville hun alligevel tænke sig om en ekstra gang.

- Jeg tror faktisk heller ikke, at jeg vil tage den med hjem, hvis jeg finder én. For kronhjortenes geviret indgår i naturens kredsløb, og for en lille mus er en kastestang en rigtig lækkerbisken af kalk og mineraler, så der går ikke lang tid, inden den er spist og væk, siger Anna Gudrun Worm.

Vildtkonsulent Tommy Hansen er på linje med Anna Gudrun Worm.

- Hvis jagten på krondyrenes gevir bliver systematisk, bliver det et problem. Det er vigtigt, at krondyrene får fred og ro her sidst på vinteren, hvor der ikke er meget mad til dem. Det tærer på deres energireserver, hvis de bliver forstyrret lige nu, siger vildtkonsulenten.

Bruges til at imponere damerne

Den store krone er imponerende og ikke mindst tung - den kan veje helt op til 10 kilo.

- Geviret skal imponere hunnerne og er et vigtigt våben, når krondyrene kæmper om hunnernes gunst, fortæller projektleder i Nationalpark Thy, Anna Gudrun Worm.

Uanset størrelse skiftes geviret hvert år. Der er ingen naturlig forklaring på, hvorfor krondyrene skiller sig af med geviret én gang om året. Når kronhjorten har kastet sine stænger, som geviret også kaldes, vokser der efter bare et par måneder et nyt ud.

Vildtkonsulent Tommy Hansen fra Naturstyrelsen Thy vurderer, at der alene i Thy er en bestand på omkring 500 krondyr. Omkring 200 af dem er hanner. Men selv om hundredvis af hjorte hvert år smider deres gevir i det midt- og vestjyske, så skal man være rigtig heldig for at finde én af hjortenes stænger.

- Vi mærker interessen for at finde de her kastestænger, og det er helt i orden at tage den med hjem, hvis du tilfældigvis finder den på din tur i skoven. Det er naturligvis en stor oplevelse og et fint minde fra en skovtur, siger vildtkonsulent Tommy Hansen.