Geotermisk projekt i Salling får nyt liv

Flere partier I Folketinget er i forbindelse med finanslovsforhandlingerne indstillet på at diskutere en forsikringsordning for geotermiske projekter. Det giver et veldokumenteret projekt i Salling nyt håb.

Geotermi-Salling.jpg

Under jorden på nogle marker i Rødding i Salling er der lommer med varmt vand. Masser af varmt vand. Det kan bruges til at give billig fjernvarme til forbrugerne - men belært af et kuldsejlet geotermisk projekt i Kvols ved Viborg, har Skive Kommune sat projektet i bero. Kommunen har siden efterlyst en forsikringsordning, hvor kommuner med geotermiske projekter og staten dækker hinanden ind, hvis projekterne skulle slå fejl.

Sådan en forsikringsordning kan nu være på vej. Flere partier, med de Radikale i spidsen, melder ud, i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, at man er parat til at støtte en forsikringsordning, som skal holde hånden under de kommuner, der står med et geotermisk projekt.

- Vi vil rigtig gerne være med til det, og SF og enhedslisten har sagt de også gerne vil kigge på det, så der er stor sandsynlighed for at få det i finansloven. Men man kan ikke garantere det helt, for SF og Enhedslisten er ude at garantere mange forskellige ting, og vi skal jo også have forhandlet færdigt, men der er i hvert fald mange, der interesserer sig for det, så jeg vil vurdere at det ser godt ud, siger Andreas Steenberg, energiordfører og radikalt folketingsmedlem i Skive-kredsen.

Kolossalt boost til skiveegnen

Skives borgmester, Peder Chr. Kirkegaard glæder sig over udmeldingen:

- Hvis det kan komme med ind i finanslovsforhandlingerne, at man vil stille de her garantiordninger til rådighed for kommunerne og fjernvarmeværkerne, så er vi kommet et meget stort skridt videre med at udnytte den geotermiske varme i Danmark. Og det vil være et kolossalt boost til skiveegnen, hvis det lykkes, siger han til TV MIDTVEST.

1:54
En forsikringsordning med garanti fra staten kommer sandsynligvis med i finanslovsforhandlingerne næste uge: