Geotermi i modvind

Skive Kommune vil bruge millioner på at hente varme op fra undergrunden. Kritikere kalder det en dårlig idé.

sonyt.jpg

Det skulle være så godt for klimaet - men nu bliver Skive Kommunes store geotermiske projekt skudt ned fra flere sider. Skive vil bruge 340 millioner kroner på at hente CO2-neutral varme op fra undergrunden. Problemet er i følge kritikere blot, at det koster CO2 andre steder i landet.

- Regeringen lægger op til en kraftig national C02-reduktion. Derfor duer det ikke, at kommuner investerer i løsninger, som ikke nedbringer CO2-udledningen på landsplan, lyder kritikken fra Klaus Illum, PhD og indehaver af konsulentvirksomheden ECO Consult.

Problemet i Skive er i følge Klaus Illum, at et geotermisk anlæg i Skive udelukkende er godt for Skive. Kommunen vil i forbindelse med etablering af det nye anlæg godt nok lukke fire eksisterende anlæg - men elektricitet skal der til, og det er et geotermisk anlæg ikke i stand til at levere - derfor må Skive Kommune ty til andre kommuner og hente elektriciteten der og det koster Co2.

Men den udlægning er Skive Kommune ikke enig i, der peger på, at kommunen ikke kun kan fokusere på at nedbringe det nationale CO2-udslip.

- Det er minimalt, hvad vi skal hente udefra, hvis man ser på det store billede. Men vi er også bare nødsaget til at se på, hvordan vi udvikler Skive Kommune bedst muligt, og kan vi blandt andet få varmepriser der ligner, hvad man har i de store byer, så kan det være Skive bliver et mere attraktivt sted at bo, siger Viceborgmester Peder Chr. Kierkegaard i Skive Kommune.

Flere andre kommuner, blandt andet Viborg, er allerede i gang med geotermiske projekter.

3:30
Skive Kommunes geotermiske projekt til 340 millioner kroner modarbejder i følge flere energieksperter Danmarks klimamålsætning