Gennembrud for Enhedslisten

De midt- og vestjyske byråd har hidtil været uden repræsentanter fra den yderste venstrefløj. Men nu ser det ud til, at Enhedslisten kan få sit kommunale gennembrud.

Gang på gang har Enhedslisten forsøgt at få nogen valgt til de midt- og vestjyske byråd. Nu ser det for første gang ud til, at det lykkes:

- Der er rigtig gode chancer. Vi har aldrig stået så stærkt før på landsplan og også herovre i Vestjylland, siger Enhedslistens spidskandidat i Thisted kommune Jens Otto Madsen.

Nu eller aldrig

I Viborg har Flemming Gundersen forsøgt at blive valgt til Folketinget og byrådet i 12 år uden at have været tæt på:

- Det er nu eller aldrig. Vi står rigtig godt på landsplan. Ved det sidste folketingsvalg fik vi her i Viborg for første gang flere stemmer end der skal til for at få et mandat i byrådet, siger han.

Kæmpe-boom på landsplan

Ved sidste kommunalvalg i 2009 fik Enhedslisten 2,3 % af stemmerne på landsplan. I en ny måling siger 6,9 % at de vil stemme på Enhedslisten ved kommunalvalget næste tirsdag - og hele 11,2 % ville stemme på dem, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Sammenholder man disse tal med Enhedslistens normale gennemslagskraft i Midt- og Vestjylland, så tegner det til at listen kan få et mandat i Silkeborg, Viborg, Thisted og Skive.

Tror ikke på Johanne-effekten

Fremgangen i kommunerne kommer i kølvandet på Enhedslistens popularitet på landsplan, hvor især den politiske ordfører Johanne Schmidt Nielsen har formået at løfte partiet. Men det er ikke kun hendes fortjeneste, hvis det går godt til kommunalvalget, mener Skive-kandidaten Frits Laursen:

- Mange siger det bare skyldes Johanne-effekten, men det gør det ikke. Jeg tror, det skyldes at man er ved at spare kommunerne ihjel, hvor Enhedslisten siger: Nu er det nok.