Gebyrstigninger koster eksportvirksomheder dyrt

Dyrlægebesøg er blevet dyrere for eksportvirksomheder. Det frustrerer en virksomhedsejer, der synes, at det er uretfærdigt.

Henrik Westergaard er utilfreds med de nye gebyrstigninger, der øger udgifterne i hans eksportvirksomhed med en halv million kroner ekstra om året.
Henrik Westergaard er utilfreds med de nye gebyrstigninger, der øger udgifterne i hans eksportvirksomhed med en halv million kroner ekstra om året.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Det er ikke kun fødevarekontrollerne, der er ramt af nye prisstigninger fra Fødevarestyrelsen.

I går fortalte TV MIDTVEST historien om, at gebyrerne for kontrollerne er steget med op mod 1000 kroner for første time. Det rammer Fur Bryghus.

Men også dyrlægebesøgene på eksempelvis eksportvirksomheder er blevet væsentlig dyrere. Hos H&S Westergaard i Sunds koster det nu en halv million kroner ekstra om året.

- Vi har en dyrlægeregning her i Sunds på to en halv million, så det er nok cirka en stigning på 19-20 procent, siger Henrik Westergaard, som er ejer af H&S Westergaard. 

Ved H&S Westergaard eksporterer de grise og kreaturer. Inden de sendes afsted, skal de tilses af en dyrlæge. Efter Fødevarestyrelsens gebyrstigninger, er det blevet omkring 20 procent dyrere.

Henrik Westergaard ejer også et slagteri i Sevel. Her er dyrlægeregningen kun halvt så stor.

- Det er så et spørgsmål om, hvorvidt det er rimeligt. Det synes jeg ikke, det er, siger Henrik Westergaard.

Politiker undrer sig over stigningerne

På samme side som Henrik Westergaard står Det Radikale Venstres miljøordfører, Andreas Steenberg. Han undrer sig også over gebyrstigningerne.

- Jeg synes, de her gebyrer er alt for høje. Det kommer til at betyde, at nogle lokale producenter, blandt andet i Midt- og Vestjylland, ikke kan producere så meget og ikke kan producere så billigt, at de kan klare sig i konkurrencen, siger Andreas Steenberg.

Når regningen til dyrlægebesøgene stiger, så må Henrik Westergaard finde pengene et andet sted.

- Det bliver hentet på en mindre fortjeneste, siger Henrik Westergaard.

Landbrug og Fødevarer mener, de nye gebyrer stiller virksomhederne dårligere i konkurrencen med udlandet.

- Det er en klar forringelse for vores eksportvirksomheder, at de før var ringere stillet i forhold til udlandet, og nu bliver de så endnu ringere stillet, siger Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer. 

Lytter til kritikken

Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, er glad for, at virksomhederne melder deres utilfredshed, da man hele tiden prøver at optimere gebyrsystemet.

- Vi vil meget gerne de danske virksomheder, og vi forbedrer meget gerne på rammevilkårerne. En af rammevilkårerne for virksomhederne er, at der er en høj fødevarekvalitet og sikkerhed. Det ligger der nogle gebyromkostninger i. Men vi tager det alvorligt og lytter til den kritik, der kommer af det gebyrsystem, vi har, siger Erling Bonnesen. 

Det er vigtigt at kritikken kommer frem, så man kan kigge på eventuelle andre løsninger end de nye gebyrstigninger, mener miljø- og fødevareordføreren også. 

- Derfor er det vigtigt at sige til virksomhederne, at de skal komme frem med kritikken, så vi kan analysere indholdet af den, og skulle der så være tilslutning til at ændre gebyrstrukturen, så kigger vi selvfølgelig på det. Set henover årene er de forskellige gebyrstrukturer afhængige af, hvad der er brug for at se på, siger Erling Bonnesen. 

2:28