Gang i hjulene: Flere kommuner tæt på fuld beskæftigelse

I Ringkøbing-Skjern Kommune er ledigheden på 2,4 procent - et meget lavt tal, lyder det fra Dansk Metal.

Den lave ledighed har ført til mangel på arbejdskraft i nogle brancher. Flere virksomheder mangler for eksempel smede og industriteknikere.
Den lave ledighed har ført til mangel på arbejdskraft i nogle brancher. Flere virksomheder mangler for eksempel smede og industriteknikere.
Foto: Arkiv

Erhvervslivet i det midt- og vestjyske har for længst lagt finanskrisen bag sig. 

Der så meget gang i hjulene, at flere kommuner kan prale af meget lave ledighedstal. På landsplan er der 4,2 procent ledige - i Ringkøbing-Skjern Kommune er ledigheden helt nede på 2,4 procent.

- Det er tæt på det, man kalder fuld beskæftigelse. Man kommer aldrig ned på nul procent, for der er altid nogen, der lige er blevet færdiguddannet eller er i gang med at skifte job. Så 2,4 procent er et meget lavt tal, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

Ringkøbing-Skjern er den midt- og vestjyske kommune, der har den laveste ledighed - faktisk er der tale om den laveste procent i hele landet. Men alle andre kommuner i det midt- og vestjyske bortset fra Vesthimmerlands ligger under landsgennemsnittet, og den situation har for længst ført til kamp om den kvalificerede arbejdskraft i industrien.

- Der er for eksempel virksomheder, som mangler smede og industriteknikere, siger Thomas Søby.

De seneste tal fra Dansk Metal bekræfter tendensen. I en fjerdedel af forbundets afdelinger var ledigheden i januar under to procent.

Ingen tegn på overophedning

Situationen kan måske bringe mindelser om 2008, da længere tids højkonjunktur og overophedning pludselig blev afløst af finanskrisen. Cheføkonomen fra Metal ser dog umiddelbart ingen risiko for en gentagelse.

- Vi har stadig flere arbejdsløse end i 2008, og der er vedtaget reformer, der gør, at arbejdskraftudbuddet vil stige de kommende år. Samtidig ser vi heller ikke meget store lønstigninger i industrien eller økonomien generelt, og det er et af faresignalerne, når man taler reel overophedning. Så jeg synes ikke, at det er alarmerende, men det er selvfølgelig noget, man skal holde øje med, siger han.

Thomas Søby opfordrer de arbejdsgivere, der mangler arbejdskraft, til at gøre en aktiv indsats - for eksempel i samarbejde med fagforeningen og jobcentret.

- Tiden er i hvert fald ikke til, at man som arbejdsgiver sidder og venter på, at der flyver stegte duer ind i munden på dem. Der må man ud og aktivt eftersøge de medarbejdere, man gerne vil have.

7:31