Gakgak-teater i Viborg

Dilemmaer om demens er omdrejningspunkt i en ny teaterforestilling fra Carte Blanche i Viborg.

Stadig flere danskere bliver ramt af demens, og de pårørende har svært ved at håndtere det, når deres kære pludselig begynder at forandre sig og forsvinder ind i en anden verden. Egnsteatret Carte Blanche i Viborg tager udfordringen op i en ny forestilling ”Beskæring”, der er spækket med billeder.

Minder og billeder spiller hovedroller i den nye teaterforestilling , som dybest set handler om at acceptere folk, der hvor de er.

- Hvis du går med dem ind i det nogle gange gakkede land, som de er i, så opstår der jo en nærhed og et menneskeligt, som jo er helt ægte, siger Sara Topsøe-Jensen, der er kunstnerisk leder ved Carte Blanche.

 

Carte Blanche i Viborg dykker sammen med teatergruppen CoreAct ned i de dementes somme tider gakkede univers.

- Altså lige så tragisk som det kan være, så er det også et fantastisk univers netop fordi, at der pludselig kan opstå ting, som vi andre ikke kan se, lyder det fra Anika Barkan, der er skuespiller ved CoreAct.

 

I stedet for at stå frustreret udenfor skal man, som pårørende måske følge med ind i den dementes verden.

- Man kan jo ikke bare blive sur, hvis der er en i familien, der er dement. Man er nødt til at gå med den demente ind i sin virkelighed og være med der, pludselig er der palmetræer eller giraffer, der danser, og så kan man sidde og more sig over det, siger Helene Kvint, der er Skuespiller ved CoreAct.

 

Det hele er svøbt ind i en kulisse af dias. Lysbilleder der er taget af overstadsgartner Willy F. Hansen og pertentligt sat i system, inden han fik demens.

- Hele den kontrol og alt det system vi putter os selv i, det bliver vi nødt til at give slip på til sidst, og så er vi bare mennesker, siger Sara Topsøe-Jensen.

 

Forestillingen har premiere d. 14. marts og spiller frem til d. 19. marts. Den skal senere vises på flere teaterfestivaler.