Fyrværkeri i fokus

Myndighederne tjekker Over 1000 steder med fyrværkeri op til nytår.

​Fra i dag kan sælgere og producenter af fyrværkeri forvente at få besøg af myndighederne, for at sikre sig, at alt salg og produktion af krudt og kugler følger reglerne.  

Siden i går d. 27. december har det officielt været tilladt at fyre fyrværkeri af. Det betyder samtidig at salget af nytårsskyts nu for alvor er skudt i gang.

Det er de kommunale beredskabsenheder og brandvæsner, der fører tilsyn med salget, og kontrollerer, at sikkerheden omkring produktion og opbevaring er i orden.

- Vi løser en meget vigtigt opgave, og tager selvfølgelig sikkerheden alvorligt omkring de her ting. Det er også derfor vi overalt i landet, fra storby til landområde, kan finde på uvarslet at kigge forbi, for at være sikre på, at der er styr på de ting, der skal være styr på, forklarer sekretariatschef Bjarne Nigaard fra Danske Beredskaber.

Bjarne Nigaard forklarer, at systemet med kontroltilsyn primært bygger på de tilladelser der er søgt, men altså også på anmeldelser.

- Vi har desværre også i år oplevet et par steder i landet, hvor det har været nødvendigt at tage af sted til ulovlige oplagringspladser. Én ting er, at det kan være farligt for ejeren og de, der skal udføre kontrollen, men mest tankevækkende er det jo, at de ansvarlige ser stort på familiens og naboernes sikkerhed. Fyrværkeri er nok smukt at se på. Men det kan hurtigt udvikle sig alt andet end smukt, hvis ikke det håndteres og opbevares ordentligt.

 

I hvilken periode må man skyde fyrværkeri af?

Nye regler for køb og anvendelse af fyrværkeri træder i kraft i 2014. Du må købe fyrværkeri fra 15. december til 31. december. Du må anvende fyrværkeriet fra 27. december til 1. januar.

De 5 fyrværkeriråd 
1. brug altid beskyttelsesbriller
2. brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
3. hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
4. hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
5. gå aldrig tilbage til en fuser.

Kilde: Politi.dk

 

Godkendt fyrværkeri

Fyrværkeri skal være mærket med et SIK-nummer eller et CE-mærke.

Hvis ikke det har et SIK-nummer eller et CE-mærke, er fyrværkeriet ulovligt, og du må derfor ikke anvende det. Der skal være en brugsanvisning på dansk trykt på fyrværkeriet, som blandt andet viser den afstand du og dine tilskuere skal holde til fyrværkeriet.

Som forbruger må du ikke tage fyrværkeri, du har købt i udlandet med hjem til Danmark, og du må heller ikke via internettet købe fyrværkeri til levering fra udlandet. Det gælder også CE-mærket fyrværkeri.

Kilde: Politi.dk