Fyrer med halm og sparer penge på varmeregningen

Selvom prisen på fjernvarme lige nu er lav, kan den blive endnu lavere. Lige nu er flere fjernvarmeværker ved at skifte fra biogas til biomasse.

Lige nu er flere fjernvarmeværker ved at skifte fra biogas til biomasse. Senest har de taget et nyt anlæg i brug i Vorupør, og det betyder billigere varme til forbrugerne.

Anlægget i Vorupør har siden april sikret billig varme til forbrugerne. Det sker ved at fyre med halm fra lokale landmænd.

- Vi kunne sætte varmeprisen ned med cirka 25 procent, så det var jo en dejlig følelse, så det har været rigtig godt. Og vi håber vi kan sætte varmen yderligere ned i 2017, fortæller Aage Sørensen, der er formand for Vorupør Kraftvarmeværk.

Lovgivning banede vejen

For to år siden blev lovgivningen ændret så flere fjernvarmeværker, der fyrer med naturgas, nu også kan fyre med biomasse som eksempelvis halm.

En mulighed flere varmeværker har benyttet sig af.

- Biomasse har ingen afgift, så for et kraftvarmeværk der vil holde priserne nede vil det være en fordle at skifte fra et afgiftsbelagt brændsel som naturgas til et afgiftsfrit biomasse. Og så har det den fordel at det er et biobrændsel, hvor naturgas er et fosilt brændsel, Kim Behnke, der er vicedirektør i Dansk Fjernvarme.

Men hos Dansk Fjernvarme advarer vicedirektøren mod bare at skifte til biomasse.

- Det man skal passe på det er at man ikke kommer til at lave en fejlinvestering - når man investerer i Danmark skal det holde 20-25 år - og man så laver den investering, så den kun lige akkurat hænger sammen så kan man få sig en slem overraskelse, hvis folketinget finder på at sætte afgifter på biomasse, fortæller Kim Behnke.

Vorupør: Vi har flere muligheder

Men i Vorupør frygter de nu ikke eventuelle afgifter på eksempelvis halm. 

- Vi kan fyrre med halm, vi kan fyrre med piller og vi kan stadig fyrre med gas - så vi kan både køre på halm, piller og gas og så har vi også en 1 mw elkeddel, så vi har flere strenge at slå på, lyder det fra Aage Sørensen.

Vorupør Kraftvarmeværk forventer at bruge cirka 15 halmballer om dagen. Men de vil fortsat også fyre med naturgas i de koldeste måneder.