Fur og Mors på vej mod Verdensnaturarv

Klinter på Mors og Fur er kommet et skridt nærmere målet om at blive erklæret for Verdensnaturarv. De er nemlig blevet udpeget som nationalt GeoSite.

280411MolerklintFur.jpg

Hanklit på Mors og Knudeklint på Furs nordkyst er blevet udnævnt som nationalt GeoSite. Det betyder, at der er tale om områder af international betydning, da de på en enestående og videnskabelig måde dokumenterer de geologiske processer i jorden.

Morslands Historiske Museum tog initiativet

Det var helt tilbage i 2008, at Morslands Historiske Museum begyndte arbejdet med Verdensarven. Det var med udgangspunkt i Hanklit, som med sine 61 meter er den højeste af alle klinterne. Senere kom Knudeklint på Fur til. Den er spændende, fordi askelaget og moleret i kombination har givet navn til de særlige moleraflejringer, som i fagsprog kaldes "Furmationen".som kaldes Furformationen blandt faggeologer.

- Udpegningen viser, at klinterne er naturkvalitet i verdensklasse. Nu står vi endnu bedre rustet til at få optaget molerklinterne på Fur og Nordmors på UNESCO's Verdensnaturarvliste, siger Bo Pagh Schultz, der er museumsleder på Fur Museum i en pressemeddelelse.

Det var ved orkanen i januar 2005, at det særlige geologiske jordlag kom frem på Furs nordkyst.