Fund ved Bording blandt top 10

Et jernalderhus mellem Låsby og Bording er med på top 10 listen over årets vigtigste arkæologiske fund.

Bopladsbording_0.jpg

Kulturstyrelsen har lavet en liste over de 10 vigtigste arkæologiske fund i 2012. Et jernalderhus der blev fundet mellem Bording og Låsby, i forbindelse med motorvejsarbejdet, har fundet vej til listen og ligger på en sjette plads. Huset 65 meter langt og 7 meter bred, og med 400 kvadratmeter under samme tag, er dét det største, der er fundet fra den tid.

Hollandsk skib på førstepladsen

Det vigtigste arkæologiske fund i år er det hollandske krigsskib fra 1644 "Swarte Arent", eller "Sorte Ørn", som blev fundet næsten intakt på havets bund i Femern Bælt ved Lolland.

Se hele listen her:

1. Krigsskibet på havets bund: Det hollandske skib "Swarte Arent" - "Sorte Ørn" - blev skudt i sænk af den danske flåde under Slaget i Femern Bælt i 1644 og er fundet næsten intakt på havets bund.

2. Sølvskatten fra Mannerup: På en mark i landsbyen Mannerup på Sjælland har amatørarkæologer fundet en fem kilo tung sølvskat, der har været gravet ned i et lerkar siden den ældre germanske jernalder, formentlig omkring år 400 efter Kristi.

3. Middelalderskatten fra Østermarie: Fritidsarkæologen Kim Lund-Hansen har fundet to relikviekors i sølv på en mark ved Østermarie på Bornholm. Det største kors er 12 centimeter langt, og desuden omfatter skatten mønter fra 1100-tallet og 10 sølvbarrer.

4. Gravhøj ved Kolding: Ved Møsvrå nord for Kolding har arkæologer fundet en begravelsesplads med 55 urnegrave, der stammer fra perioden år 500 før Kristi og frem mod år nul. Pladsen er fundet ved fire overpløjede gravhøje fra den ældre bronzealder.

5. Kæmpe stendysse ved Aarhus: En 20 meter lang og otte meter bred stendysse fra den tidlige bondestenalder er fundet under arbejdet på det nye supersygehus ved Skejby nær Aarhus.

6. Jernalderhus mellem Bording og Låsby: Under motorvejsarbejde er arkæologer stødt på et stort hus fra oldtiden: 65,5 meter langt og syv meter bredt. I alt har over 400 kvadratmeter været under tag, og huset er det største, der er fundet fra den tid.

7. Brændt hus på Lolland: Arkæologer har udgravet et nedbrændt hus, der har hørt til en 2000 år gammel stormandsgård i Hoby på Lolland. Huset har intakt gulv og en velbevaret væg, der kan dateres ret præcist og giver god viden om datidens byggeskik.

8. Gåsetårnets væltede makker: Under arbejdet med at genetablere voldgraven ved Vordingborg Slotsruin er der fundet en makker til Gåsetårnet. Der er tale om et væltet tårn, der har ligget helt urørt og glemt i vandet i 650 år.

9 Oldtidssamfund ved Hårup: Motorvejsbyggeri ved Hårup har afdækket et helt samfund fra oldtiden. Der er fundet 25 forhistoriske gårde, andre 25 grave, tre såkaldte dødehuse, en jernudvindingshytte og kulturlag fra sten-, jern- og bronzealderen.

10. Langhuse ved Holsted: I forbindelse med byggeri af et stort kreaturslagteri ved Holsted er der fundet nogle sjældent velbevarede langhuse fra den yngre stenalder, der varede fra 2400 til 1700 før Kristi. De største huse målte 32 gange syv meter./ritzau/