Fuldautomatisk maskine: Hjælper med blodprøver i Viborg

Når blodprøver analyseres på Regionshospital Viborg, så foregår det helt automatisk. Men det er stadig mennesker, der tager selve blodprøven.

Ole Bjerre ser mange fordele i den nye maskine. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

På Regionshospitalet i Viborg er fremtidsteknologi allerede i fuld gang med at hjælpe personalet til bedre og hurtigere blodprøver.

Det sker i en kæmpe analysemaskine, som helt automatisk tester blodprøver og holder styr på dem ved hjælp af stregkoder.

Bioanalytiker på Regionshospitalet Viborg, Lisbet Smed Gytkjær, har det dog lidt ambivalent med det nye apparat.

- Glæden ved det er, at så kan tingene komme hurtigere igennem. Vi har ulempen, gad vide, om vi kan følge med selv? siger hun om det imponerende analyseapparat.

Men det er nye tider på mange måder, fastslår hendes kollega, Ole Bjerre.

- For ti år siden var der ikke så mange analyser som i dag og derfor ikke så mange prøver, der blev taget, fortæller han.

På bare et år er analyser steget med 200.000, og i 2017 blev der taget 7,8 millioner analyser på Regionshospitalet Viborg.

- Vi har pænt travlt, siger Lisbet Smed Gytkjær.

Lisbet Smed Gytkjær Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Der skal kun 4 ml. blod til fra en patient, så kan der køres 20 forskellige analyser.

Den nye metode gør også, at patienterne får hurtigere svar. På akutafdelingerne kan man nu have svar efter bare to timer.

Maskinen renser sig selv efter endt analyse. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Det er stadigvæk bioanalytikerne, der stikker patienterne i armen. Men det kan også være en saga blot om nogle år, for der er faktisk blevet udviklet en maskine, der helt selv kan gå ind og tage en blodprøve.

- Man stikker armen ind i maskinen, og så kan den se, hvor der er årer, og så stikker den ned. Om det nogensinde bliver implementeret, det er så et godt spørgsmål, kan man sige, fortæller Ole Bjerre.

11:03

Biokemi og Blodprøver på Regionshospitalet i Viborg har fået et fuldaftomatisk analyseapparat til blodprøver

Luk video

For også at spare tid, er der lavet et lukket rørtransportsystem til blodprøverne, så de kommer hurtigere frem til analyseapparatet.

Når analysen er slut, bliver data automatisk overført til patientjournalen.