Fugleinfluenza kunne være undgået

20.000 ænder blev i går aflivet på grund af fugleinfluenza. Men det kunne måske have været undgået, hvis producenterne af økologiske ænder fik flere muligheder for at skræmme vilde fugle væk.

Martin Daasbjerg vil have flere muligheder for at bekæmpe mågerne.
Martin Daasbjerg vil have flere muligheder for at bekæmpe mågerne.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Mandag blev 20.000 ænder aflivet på grund af den milde form for fugleinfluenza i Vinderup. Men det kunne måske være undgået, hvis producenterne af økologiske fugle fik flere muligheder for at skræmme de vilde fugle væk fra deres besætninger. Det mener andeproducenten Martin Daasbjerg.

Han søgte lige efter årsskiftet lov til at måtte bruge førerløse droner og nytårsraketter til at skræmme de vilde fugle væk, som også kommer med smitten. Men at få en tilladelse har ikke været ligetil.

Han har nemlig flere gange ansøgt efter muligheder, men lovgivningen spænder ben.

- Vi snakker Fødevarestyrelsen, vi snakker Skov- og Naturstyrelsen, vi snakker luftfartsmyndigheder, og vi snakker politiet, siger Martin Daasbjerg.

20.000 ænder blev aflivet grundet mild fugleinfluenza.
20.000 ænder blev aflivet grundet mild fugleinfluenza.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Enige andeproducenter

Halvanden times kørsel fra Vinderup bor Peter Nielsen. Han producerer også økologiske ænder, og han har kun bøssen til at holde mågerne væk med. Men erfaringen er den samme som i Vinderup. Mågerne mister meget hurtigt respekten.

- Nu har jeg kun haglbøssen at gøre med lige nu, og alle andre virkemidler - de virker kun i kort tid. Vi skal have mere, siger Peter Nielsen.

Problemet for de to andeproducenter er, at især måger synes, at ænderne er et let måltid.

Men hvis bare en enkelt syg måge lander og smitter en eller flere ænder, kan det få fatale konsekvenser. For så kan det ende som i Vinderup, hvor hele bestanden blev slået.

Ukendte konsekvenser

I Fødevare og Landbrug har de endnu ikke overblik over, hvad udbruddet koster i tabt eksport.

- Eksportmarkederne har ikke alle reageret endnu, så det vil komme dryppende de næste par dage, hvad konsekvenserne egentlig vil blive, siger Mie Nielsen Blom, chefkonsulent ved Landbrug & Fødevarer.

Havde der været tale om den farligere form for fugleinfluenza og ikke den milde lavpatogene, som ramte denne gang, så havde sanktionerne mod Danmark været betydeligt hårdere, oplyser Landbrug og Fødevarer. Derfor håber de to andeproducenter på smidigere regler.

Venstre klar til nye regler

I Venstre er man villige til at arbejde for en lempelse.

- Jeg tager fat i fødevareministeren nu, så vi kan få et billede af, hvad vi kan, og hvad vi ikke kan, siger Thomas Danielsen, der er medlem af miljø- og fødevareudvalget for Venstre.

Martin Daasbjerg håber der hurtigt kommer en løsning. Både fordi det er ærgerligt at skulle aflive 20.000 ænder, men også fordi det ville give bedre dyrevelfærd for hans ænder.

- Vores ænder ville da have det bedre. Det er da synd for dem, siger Martin Daasbjerg.

Går alt efter planen har Martin Daasbjerg ænder på marken igen om en tre ugers tid.

Martin Daasbjerg har haft besøg af diverse myndigheder siden udbruddet.
Martin Daasbjerg har haft besøg af diverse myndigheder siden udbruddet.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST
2:26
Fugleinfluenza kunne være undgået