Fugleinfluenza kan lamme fjerkræeksport

Efter det første tilfælde af registreret fugleinfluenza frygter branchen, at flere lande vil lukke for import af danske slagtekyllinger.

04.05.2010kylling001.jpg

Eksporten af fjerkræ til lande uden for EU risikerer at blive lammet i flere måneder, efter at man mandag har opdaget det første tilfælde af fugleinfluenza H5N8 i en dansk fjerkræbesætning.

- Man skal tage det her alvorligt, for der er mange penge på spil. Vi kan kun frygte en reaktion fra nogle markeder, som ikke vil have vores varer ind. Det gør vi nu alt for at undgå, siger Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer.

Mandag morgen modtog man prøvesvar fra en andebesætning i Skibstrup i nærheden af Ålsgårde i Nordsjælland.

Prøverne viser, at ænderne var smittet med den samme type fugleinfluenza, der er fundet blandt vilde fugle flere steder i landet. Nu er den altså også konstateret hos tamme fugle.

HKScan frygter for konsekvenserne

Flere lande uden for EU lukker automatisk af for import af fjerkræ, når der konstateres fugleinfluenza i en tam besætning. 

HKScan i Vinderup, der slagter op mod 40 procent af de cirka 100 millioner kyllinger, som årligt bliver produceret i Danmark, frygter også for konsekvenserne.

- Som situationen er lige nu, er der ikke noget at mærke, men det kan påvirke forretningen negativt. Det kan have en effekt for vores eksport, og derfor følger vi Fødevarestyrelsen tæt, siger Kristian Mortensen, kommunikationschef hos HKScan, der endnu ikke vil sætte tal på konsekvenserne.

En stor del af virksomhedens kyllinger eksporteres til Fjernøsten, som tidligere har lukket ned for import af danske fjerkræ - senest for 10 år siden, hvor var sidst var fugleinfluenza.

Fugleinfluenza menes at have spredt sig fra Tyskland. Allerede i sidste uge skærpede Fødevarestyrelsen reglerne for at holde fjerkræ. Indtil årsskiftet skal alle høns holdes under tag.

Der bliver nu desuden krav om, at alle fugle i fangenskab inden for en radius af tre kilometer fra den smittede besætning skal holdes inden døre.

Det er heller ikke tilladt at transportere hverken fjerkræ eller tamme fugle ind eller ud af et område med en radius af ti kilometer fra stedet.

Fugleinfluenzaen er ikke farlig for mennesker, men den er meget smitsom fra fugl til fugl.