Fugleentusiaster jagter yderst sjælden fugl

Bartramskliren er spottet i Værnengene, og det tiltrækker fugleentusiaster fra hele landet.

091115Bartramskliren.jpg

Det er kun fem dage siden ornitologerne sidst jublede over, at en yderst sjælden fugl fra den anden side af Atlanten var set i landsdelen. Nu er de igen ude med de store kikkerter - og denne gang er det endnu vildere. Den lille Bartramsklire er nemlig i går spottet i Værn-engene nær Nymindegab.

Birthe Lindholm Pedersen fra Tjørring var den første til at spotte den sjældne fugl.

- Det er surrealistisk. Det er virkelig underligt. Folk sagde bare tillykke, og tak fordi du meldte det ud, så vi fik chancen for at se den. Det rørte mig allermest, siger Birthe Lindholm Pedersen.

Once in a lifetime

Nu er hun hele årsagen til, at folk fra blandt andet København og Vejle valgfarter til Vestjylland. Hun offentliggjorde det usædvanlige syn søndag, og mandag har Værnengene tiltrukket flere end hundrede mennesker.

- Det er jo mega sjælden fugl. Det er måske once in a lifetime, man har chancen for at se sådan en, siger John Mikkelsen, der har taget turen fra Vejle for at få et glimt af fuglen.

Fuglen er en vadefugl, og lever i det nordligste Nordamerika. Den trækker til Sydamerika vinteren over, og har kun én gang før fundet vej til Danmark. Det var i november 1920.

På fem dage er både den amerikanske svømmesneppe og nu også bartramskliren set på dansk jord - og der er måske en god grund til de sidste dages særlige syn.

- Det er usædvanligt. Det er der ikke tvivl om. Men nogen gange kommer der flere fund af amerikanske vadefugle samtidig. Det er jo meget vejrafhængigt, der skal jo gerne være noget storm, der kan blæse dem over Atlanten, siger Morten Bentzon Hansen, grundlægger af netfugl.dk.

Første gang i Europa

Det er ikke kun for de danske fugle-kiggere, at bartramkliren er interessant.

- Det er det første fund i Europa i tre år, så det er en ekstrem sjælden fugl. Og jeg har venner, der kommer fra Tyskland, fordi den ikke er set i Tyskland, så det er en meget, meget sjælden fugl, siger Morten Bentzon Hansen.

Birthe Lindholm Pedersen har allerede set og fotograferet fuglen - alligevel har hun taget fri i dag for måske at komme til at se den igen.

- Det var min feriefridag værd. Det var den der skulle være brugt til julegaverne, men nu bliver den brugt til det her, siger Birthe Lindholm Pedersen.

Den eftertragtede fugl blev set igen i morges kl. 8. Siden er den ikke set.

I videoen kan du se indslaget om den sjældne fugl.

1:58