FTF: Regeringen afskærer tusinder fra videreuddannelse

Politisk flertal er ifølge FTF på vej til at spænde ben for danskere, der ønsker at efteruddanne sig.

studerende150713.jpg
Foto: Arkiv

Regeringen og et flertal i Folketinget afskærer tusindvis af danskere fra at tage en ny videregående uddannelse. Sådan lyder kritikken fra FTF, hovedorganisation for 450.000 offentlig og privat ansatte.

 

Meldingen kommer, efter at regeringen har aftalt med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, at man ikke længere skal kunne tage en videregående uddannelse nummer to, hvis den er på samme niveau eller lavere niveau, end den man har i forvejen.

- Vi synes, det er helt uforståeligt. Vi har set store besparelser på uddannelsesområdet, og nu vil man igen spare på nogle af de muligheder, som nogle af vores medlemmer har for at dygtiggøre sig, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

- Det kan for eksempel være pædagogen, der vil være socialrådgiver, fordi børnetallet er faldet, og der ikke er job at få som pædagog, siger hun som eksempel.

 

Ifølge FTF vil stramningen ramme cirka 2500 danskere, der hvert år begynder på en ny videregående uddannelse, der er på samme eller lavere niveau, end den uddannelse de allerede har i bagagen.

- Så kan man sige: Er 2500 mange eller få.

- I en tid, hvor vi diskuterer globaliseringens udfordringer, og hvor det hele tiden handler om at få nye kompetencer og være bedst muligt udrustet, så virker det som en mærkelig beslutning at lave den her manøvre for at dække et hul i en dagpengeaftale, siger Bente Sorgenfrey.

 

Hun henviser til, at formålet med stramningen er at finde 300 millioner kroner årligt, som mangler fra en tidligere indgået aftale om justeringer af den meget omdiskuterede dagpengereform.

 

Men ifølge Bente Sorgenfrey er det "perspektivløst" at finansiere dagpengereformen ved at forringe uddannelsesmulighederne for tusindvis af mennesker.

- Det er forstemmende, at besparelsen fuldstændig lukker mulighederne for at skifte spor eller uddanne sig på højere niveau.

- Det er jo de færreste på de mellemlange uddannelser, der lige har råd til at spare op til selv at kunne finansiere en ny uddannelse, siger Bente Sorgenfrey.

 

/ritzau/