Frygtet sygdom har ramt minkfarm

Den frygtede minksygdom - Plasmacytose - har ramt endnu en gård omkring Holstebro. 120 gårde skal nu tjekkes for sygdommen.

220312_Mink_0.jpg

I sommer blev to minkfarme ramt af den frygtede minksygdom Plasmacytose. I fredags var den igen gal på endnu en gård seks kilometer fra de første to smittede besætninger. Det skriver Dagbladet Holstebro-Struer.

Sygdommen betegnes som en form for Aids blandt mink. Smittede mink får, udover dårlig trivsel, bulldog-ansigter, nyresvigt samt bliver modtagelige for lungesygdomme.

Lumsk sygdom

»Det er en lumsk sygdom at få indenfor, da man ikke umiddelbart kan se den. De fleste tilfælde bliver fundet ved blodprøver. Opdager man ikke sygdommen, så bliver minkene ramt af forskellige sygdomme, små kuld og generel dårlig trivsel,« siger Kevin Andreassen, der er formand for Holstebroegnes pelsdyravlerforening, til Dagbladet Holstebro-Struer.

Han bekræfter fundet af Plasmacytose, der dog ikke er fundet på hans egen farm.

Besætninger pelses i næste uge

»Det er en frygtet sygdom, da der ikke findes en behandling. Eneste måde at slippe af med den på, er at tømme farmen og rengøre den grundigt og begynde forfra med produktionen. Det er en dyr affære for minkavlerne,« siger Mette Kragh, der er rådgivende veterinær hos Kopenhagen Fur.

De to gårde, der blev ramt i sommer blev straks tømt, mens det sted, hvor sygdommen blev fundet i fredags begynder med at pelse i næste uge.

Meget smitsom

Fordi sygdommen er så smitsom, så berører fundet også en lang række andre minkfarme. De 120 gårde, der ligger i en radius på 15 kilometer fra den nu ramte besætning, skal have taget ekstra blodprøver fra dyrene for at sikre sig, at ikke flere besætninger er smittet.

»Det er en sygdom, som vi gør alt for at udrydde, og derfor indføres der en zone på fem kilometer, hvor dyr og maskiner ikke må fjernes fra ejendommen, og der tages yderligere blodprøver. Samtidig skal der tages blodprøver fra 600 til 800 dyr i en zone på 15 kilometer rundt om gården, og det rammer altså 120 gårde,« siger Mette Kragh til Dagbladet.

Sygdommen er luftbåren, men kan også smitte via hunde, katte eller vilde mink og kan sidde i tøj eller gummistøvler på en besøgende fra en farm til en anden. Plasmacytose er helt ufarlig for mennesker.