Frygter misbrug: Butik stopper salg af lightergas til unge

En købmand i Thyborøn har forbudt salg af lightergas til unge under 18 år. Flere unge skulle efter sigende sniffe den farlige gas.

Lightergas

En købmand i Thyborøn har forbudt salg af lightergas til unge under 18 år. Det sker, fordi flere forældre har henvendt sig med en bekymring om, at unge i byen sniffer lightergas som rusmiddel. Købmanden håber at opråbet får de unge til at tænke sig om.

- Vi har hængt et skilt op med, at hvis man ønsker at købe lightergas, så skal man henvende sig til voksent personale, så vi undgår at sælge det til de unge under 18, siger købmand Jeppe Nielsen.

Efter flere henvendelser fra urolige forældre om brug af lightergas har Jeppe Nielsen besluttet, at der ikke længere skal sælges lightergas til unge under 18 år.

- Vi gør det lige nøjagtigt fordi vi er en af de lokale i lokalsamfundet. Vi ønsker ikke, at de unge mennesker kan købe det her lightergas og komme galt af sted, siger han.

Ekspert: Lightergas kan give hjerneskader

Hvis man sniffer lightergas får man ifølge sundhedsstyrelsen en rus, der minder om den man får, når man drikker alkohol. Men det kan også påvirke vejrtrækningssystemet og give blandt andet hjerneskader. Store doser af lightergas kan i værste fald resultere i en dødelig forgiftning.

- Lightergas har jo ikke en knap, hvor der står "vil du have en let rus, kan du trykke sådan eller sådan." Der må du selv prøve med fingrene, hvor meget du vil have. Det vil sige, du kan ikke dosere. Er man førstegangsbruger og siger, der skal da en ordentlig portion til, så risikerer man at tage så meget, at det lammer åndedrætsorganerne, lyder det fra Jan Abildgaard, der er Centermedarbejder ved Center for rusmiddel og forebyggelse i Holstebro.

Vi har i dag været i kontakt med medlem af Sundhedsudvalget, Karin Gaardsted (S), som nu vil tage problematikken med lightergas op i Folketinget.