Frygt for parasitter i badesøer: Det er en stor misforståelse

Et Facebook-opslag fik pludselig meget medieopmærksomhed, men det var slet ikke meningen, fortæller Naturstyrelsen.

Ikter kan give et rødt og kløende udslet. Det er dog ufarligt, og kroppen dræber selv parasitterne. Foto: Naturstyrelsen

Der var slet ikke tale om en advarsel, men sådan blev det tolket.

Et Facebook-opslag fik pludselig en del mere medieopmærksomhed end Naturstyrelsen Nordsjælland havde tænkt sig, da de lavede det. 

Opslaget handlede om parasitter der hedder ikter, som bor i søer og som kan give myggestikslignende udslet, hvis de møder et menneske på deres vej. Det kaldes svømmers kløe.

- Det som vi oprindeligt skrev i vores lille opslag var, at vi havde fået flere henvendelser om svømmers kløe. Vi delte nogle gode råd til, hvordan man kan formindske risikoen. Men så eksploderede det pludselig i alle medier, at vi havde advaret. Det har vi på intet tidspunkt, fortæller Anne Johannisson fra Naturstyrelsen Nordsjælland.

Opslaget tog udgangspunkt i Esrum sø i Nordsjælland, men fortalte også om ikter i Vedsø ved Viborg, Furesø og Silkeborgsøerne.

Intet i Silkeborgsøerne

Ikter er ikke farlige, men giver generende kløe, som kan vare ved i et par uger. Anne Johannisson forklarer, at de har modtaget meldinger om udslættet efter badning i de nævnte søer, på nær en. Silkeborgsøerne kom nemlig på listen ved en fejl.

- Desværre er vi kommet til at skrive Silkeborgsøerne på. Vi har i år ingen meldinger fået om ikter i det område. De andre steder har vi fået borgermails fra, forklarer hun.

Hun understreger også, at Naturstyrelsen altså ikke fraråder, at man bader i søerne.

- Vi siger ikke, man skal holde sig fra at bade. Det er en stor misforståelse, som vi er lidt kede af.

Hvad er ikter?

  • Det er mikroskopiske larver af parasitiske fladorme.
  • De angriber mennesker, mens de leder efter en vært i form af en svømmefugl som for eksempel en and.
  • Larven gennemborer huden, hvorefter vores immunforsvar tilintetgør den. Det kan dog resultere i irritation og betændelsesagtige tilstande lokalt i huden, og kan vare fra få dage til flere uger.
Kilde: Naturstyrelsen