Friskolerne lider

Landsdelens friskoler går en usikker fremtid i møde. Statstilskuddet er de sidste to år skrumpet betydeligt, og det vil det blive ved med at gøre.

040712friskole_0.jpg

For SydThy Friskole har besparelserne indtil videre betydet 50.000 kroner mindre om året til skolens 44 børn. Det kan tydeligt mærkes

 - Enten så skal vi ud og tjene nogle flere penge, eller også skal vi spare, og det vil typisk være på lærer timerne, siger Helle Løvenherts, Skoleleder på Sydthy Friskole.

Skal spare 240 millioner

Det er ikke kun på Sydthy, at friskolerne lider under besparelserne. I 2010 besluttede regeringen, at friskolernes tilskud pr. elev skal falde med 1 % om året indtil 2014. Det betyder, at SydThy Friskole mister 100.000 om året , og på landsplan bliver der 240 millioner kroner mindre til friskolerne i 2014. Besparelserne kan få store konsekvenserne.

 - Jeg er ret sikker på, at det vil betyde, at der er skoler, der bliver nødt til at lukke, fordi økonomien strammer så hårdt til, siger Ebbe Lilliendal, Landsformand for Danske Friskoler.

Både Radikale Venstre og SF er gået til valg på at stoppe friskolebesparelserne. Om de står ved det valgløfte, vil efterårets finanslovsforhandlinger vise.