Friskoler blæser til kamp

Ni friskoler i Ringkøbing-Skjern Kommune frygter yderligere besparelser på den kommende finanslov og efterlyser lokalpolitisk opbakning

Penalhus_1.jpg

Friskolerne i Ringkøbing-Skjern Kommune beder nu lokalpolitikerne om hjælp for at forhindre yderligere barbering af de statslige tilskud, som skolerne er dybt afhængige af.

Gennem de seneste år er tilskuddet til friskolerne blevet barberet stille og rolig. I Finansloven for 2016 er der lagt op til yderligere besparelser, og derfor var byrådspolitikerne i Ringkøbing-Skjern i dag inviteret til møde i Velling.

Her mødtes de med ledere og formænd fra de ni friskoler i kommunen, som nu ønsker at de lokale politikere lægger pres på Christiansborg, så yderligere nedskæring i tilskuddet kan undgås.

For Velling Friskole betyder de seneste års besparelser, at skolen har haft 600.000 kroner mindre at gøre godt med end tidligere.

- For at vi kan drive en ordentlig skole har vi brug for at vide, hvor vi står rent økonomisk, siger Sarah Tang Andersen, der er formand for bestyrelsen ved Velling Friskole

Skolen i Velling er ikke truet på eksistensen. Men hvis der skæres yderligere i tilskuddet, kan prisen blive høj for en række skoler. Det siger Formand for Dansk Friskoleforening, Peter Bendix Pedersen.
- Hvis det fortsætter sådan her, så vil det betyde at nogen friskoler må dreje nøglen rundt, siger formanden.

Et scenarie som ikke huede de lokalpolitikere, der var inviteret til møde her i skolernes efterårsferie:

- Vi går hjem og skriver til vores partifæller på Christiansborg. Det er ikke kun skolerne, men også landdistrikterne, som bliver ramt af de her besparelser, siger Bjarne Svendsen, der er venstremedlem af byrådet i Ringkøbing-Skjern.

Han får støtte fra kollega og Kristendemokrat, Jens Erik Damgaard.

- Friskolerne er et vigtigt aktiv for vores kommune. Jeg håber vi kan sende et samlet signal fra kommunen til regeringen og dem østpå om, at det her er vigtigt for os.

Se reportagen fra dagens møde i Velling her:

1:40