Friskole frygter konsekvenserne af ny lov

En ny lov gør, at forældrene ikke længere kan donere mere end 20.000 kroner anonymt.

Skoleleder Sven Wortmann frygter, at skolen fremover får svært ved at få donationer.
Skoleleder Sven Wortmann frygter, at skolen fremover får svært ved at få donationer.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Landsdelens mange friskoler kan få sværere ved at skaffe penge, hvis de for eksempel vil udvide med et nyt byggeri.

Et stort flertal i Folketinget er i dag blevet enige om at skærpe reglerne, blandt andet for bedre at kunne kontrollere muslimske friskoler. Men stramningerne rammer alle.

Gudenådalens Friskole ved Bjerringbro bygger lige nu en ny multihal ved hjælp af lån fra forældrene og lokalsamfundet. Men den slags anonyme donationer er nu på vej til at blive forbudt.

- Hvis ikke vi kunne have lavet sådan en aftale med vores forældre om at give de her penge, så kunne vi slet ikke være kommet i gang med at bygge, fortæller skoleleder Sven Wortmann.

Byggeriet koster omkring ni millioner.

- Det gjorde, at banken og idrætsforeningen sagde, at så ville de også låne os penge, forklarer Sven Wortmann.

Anonymebidrag

Alle bidrag er givet anonymt, men den nye stramning af loven betyder, at donationer på over 20.000 ikke længere må være anonyme. Det bekymrer friskoleforældrene.

- Det bliver et problem for dem, der måske ikke vil give. At de kom til at føle, at de blev tvunget til det. Samtidigt tror jeg også, at det er et problem for mange af dem, som faktisk vil give, som kan gå hen og blive vurderet på, om man har givet meget eller lidt, og hvem der har givet mest. Det kunne begrænse, hvor mange der har lyst til at donere, forklarer forælder Lene Brogaard.

Friskolerne frygter altså, at det fremover bliver svært at få lån eller pengegaver, hvis navnet på bidragsyderen skal lægges offentligt frem. Men sådan er det blevet.

- Nu bliver der gennemsigtighed over det hele. Det synes jeg sådan set er fint nok. Det er sådan, at hvis man får donationer på mere end 20.000 kroner på mange andre områder i vores samfund, så skal man også oplyse det. Det er selvfølgelig også rimeligt, at man skal gøre det på de frie skoler, siger folketingspolitiker Annette Lind fra Socialdemokratiet.

Dansk Friskoleforening kritiserer også den nye lov og mener den vil gøre det sværere at drive friskole i Danmark.