Friskole-formand: Ny aftale gør det sværere at starte skole

Ny aftale skærper regler og tilsyn med friskoler. Friskoleformand frygter, at det bliver sværere at starte skole.

310112_Friskole-banner.jpg

Med et bredt flertal bag sig har regeringen lukket en politisk aftale om at skærpe tilsynet med friskoler.
Det oplyser undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.
    
Aftalen skal blandt andet øge kontrollen, når nye frie grundskoler oprettes. Derudover er parterne blevet enige om 10 tiltag til at skærpe tilsynet med eksisterende friskoler samt regelændringer.

- At oprette og drive en friskole er noget, som jeg tænker, at forældrene skal være drivkraft i, siger formand for Dansk Friskolefoeningen Peter Bendix Pedersen. 

- Så hvis det her bliver så elitært eller bureaukratisk, fordi det kræver meget pædagogisk indsigt, er jeg bekymret for, om det er muligt på folkelig grund at etablere en friskole. Det synes jeg er uheldig.

Mere kontrol med muslimske friskoler

Partierne bag aftalen vil blandt andet forbyde anonyme donationer på over 20.000 kroner til friskoler, samt have foretaget flere uanmeldte besøg fra tilsynsmyndighederne.

    
Det skal ligeledes undersøges, om det er muligt at udelukke bestemte personer fra at have ansættelse på en friskole.
    

Friskoler er et udbredt fænomen i det midt- og vestjyske. En bølge af såkaldte protestskoler er skudt op efter flere omgange med lukninger af folkeskoler i landområder. 
Friskoler er et udbredt fænomen i det midt- og vestjyske. En bølge af såkaldte protestskoler er skudt op efter flere omgange med lukninger af folkeskoler i landområder. 

Aftale-teksten fremhæver et eksempel med en lærer eller anden person på skolen, som i sit tidligere virke har ytret støtte til terrorisme eller lignende forhold.
Partierne vil også have en whistleblower-ordning, hvor ansatte kan indberette "bekymrende forhold" eller lovovertrædelser anonymt. 
    
Aftalen kommer efter historier i pressen om muslimske friskoler heriblandt en historie i avisen Berlingske om fund af undervisningsmateriale om jihad på arabisk på friskole i Nordvest-kvarteret i København.

Alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten og Alternativet står bag aftalen.

Friskoleformand: Aftalen kan gå ud over landområderne

Selv om det kan lyde abstrakt, kan papirbunker med dokumentationskrav blive konkret virkelighed i en række mindre byer, der ønsker at åbne en friskole, efter at den lokale folkeskole er lukket. Sådan lyder det fra Dansk Friskoleforening.
    
Derudover åbner kravene for nogle uheldige vurderinger, mener Peter Bendix Pedersen.
    
Eksempelvis skal personkredsen bag en ny skole kigges igennem, når ansøgningen behandles. Blandt andet skal det ifølge aftaleteksten undersøges:
    
- ... om en eller flere i kredsen ved ytringer eller på anden måde har vist, at de har holdninger, sympatier eller lignende, som er uforenelige med kravet om frihed og folkestyre, herunder demokratisk dannelse.
   

Her mener Peter Bendix Pedersen, at det åbner for en uheldig gråzone af bedømmelser, der skal foretages.
    
- Man kan godt diskutere, om kommunisterne har udført terror. Hvis man skal køre den ud, har de adskillige dødsfald på samvittigheden, siger han.
    
- Hvis jeg går til en demonstration i Odense og fejrer 100-året for Oktober-revolutionen, og et billede af det ender på Facebook, er det så foreneligt med frihed og folkestyre?
    
/ritzau/