Frilandsbyer skal kunne bøje reglerne

Landsbyerne i yderområderne er under pres. Troels Lund Poulsen vil nu give dem et nyt redskab til at vende udviklingen.

Troels Lund Poulsen.jpg

 Det er en saltvandsindsprøjtning til de landsbyer, der ellers risikerer at uddø.
    
Sådan lyder det fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) om et initiativ, der skal gøre det muligt for kommuner i landdistrikterne at udpege to frilandsbyer hver fjerde år.
    
- Det er for at give bedre muligheder, for at landsbyerne kan udvikle sig og fastholde de indbyggere, der gerne vil bo der, siger Troels Lund Poulsen til Ritzau.
    
Han mener, at en frilandsby eksempelvis skal have mulighed for at bøje lidt på planloven, der ellers stiller skrappe restriktioner om byggeri i det åbne land.
    
- Jeg vil ikke gå ned i en stor detaljeringsgrad omkring det her forslag, men kommer nu med et politisk signal om mere frihed for kommunerne, siger Troels Lund Poulsen og kommer med et enkelt eksempel:
    
- Det tager blandt andet afsæt i, at man laver en helhedsplan for en landsby, og hvis der så er brug for at flytte nogle huse, der ligger tæt på en vej gennem landsbyen, lidt længere tilbage på grunden, så kan det være en af mulighederne for at gøre landsbyen mere attraktiv i forhold til bosætning, siger Troels Lund Poulsen.
    
Kommunerne skal dog ikke regne med, at planloven sættes helt ud af kraft for de udvalgte frilandsbyer.
    
- Det bliver ikke en wild west-tilgang, vi får til det her. Det er ikke sådan, at der ikke kommer planmæssige restriktioner for de her landsbyer.
    
- Men vi lægger op til, at kommunerne i samspil med borgerne kommer med forslag til, hvad der er behov for, og her er det så mit udgangspunkt, at der er brug for lidt større frihed end i dag, siger Troels Lund Poulsen.
    
Forslaget om frilandsbyer indgår i de igangværende forhandlinger om regeringens udspil til et Danmark i bedre balance.
    
/ritzau/