Frikirker strammer op efter sexanklager mod præst

Anklage om frikirkepræsts seksuelle krænkelser af unge får frikirker til at holde ekstra øje med hinanden.

Frikirken Byens Kirke i Silkeborg har dannet ramme om en "langvarig psykisk manipulation af menigheden" ifølge anklageskriftet.
Frikirken Byens Kirke i Silkeborg har dannet ramme om en "langvarig psykisk manipulation af menigheden" ifølge anklageskriftet.
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

Otte unge blev udsat for grove seksuelle krænkelser af en frikirkepræst i Silkeborg. Sådan lyder anklagen mod en 30-årig mand, der mandag er hovedperson i en sag ved Retten i Viborg.

Krænkelserne skal have fundet sted i årene fra 2007 til 2011 og fandt ifølge anklageskriftet sted "efter langvarig psykisk manipulation af menigheden". Anklagerne mod manden omfatter blandt andet anal- og oralsex, og han skal blandt andet have formået at få en af de forurettede til at drikke sæd.

Selv om sagen først officielt begynder i dag, har den allerede fået konsekvenser i det frikirkelige miljø, fortæller formanden for paraplyorganisationen FrikirkeNet, Tonny Jacobsen.

- Magtmennesker og mennesker, der manipulerer, findes desværre rundt om i samfundet, også i kirker såvel som i sportsklubber og politiske foreninger. Men jeg kan sige, at det er blevet sværere i frikirkelige miljøer at udvikle så sygt og sekterisk miljø, som det, der tilsyneladende udviklede sig i Silkeborg, siger han.

Kirker skal holde øje med hinanden

Der er blevet indført et skærpet tilsyn kirkerne imellem, som fungerer sådan, at en kirke eksempelvis har to præster fra en anden kirke tilknyttet.

- De har både ret og pligt til at spørge ind til sager. Så hvis der skulle komme ting, der virker usunde, og som forbryder sig imod de spilleregler vi har, så følger de op på det, siger Tonny Jacobsen.

Der er afsat adskillige dage til sagen fra Silkeborg, og der ventes først dom til marts.