Fremtidens vandværk indviet ved Ringkøbing

Det nye ubemandede vandværk Aquatarium er Danmarks mest moderne vandværk med både lydsensorer og automatiske vandprøver hvert tiende minut.

Vandværk Aquatarium

Det topmoderne vandværk mellem Ringkøbing og Videbæk som i dag blev indviet er en del af fyrtårnsprojektet ”Fremtidens drikkevandsforsyning”. Det er blevet til med støtte fra blandt andet Miljø- og Fødevareministeriets Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, der støtter teknologiudvikling inden for blandt andet vandområdet.

-Aquatarium kombinerer det ypperste inden for innovative vandteknologiske løsninger med et unikt design. Resultatet er et center for forskning og formidling af vandteknologisk nytænkning, som kan blive et tilløbsstykke for forsyningsfolk fra både ind- og udland. Vi er førende indenfor vandteknologi i Danmark, og vores ekspertise kan eksporteres til resten af verden, der tørster efter vand- og energieffektive løsninger, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

To forskningsprojekter er blevet søsat i Aquatarium. Det første handler om installation af lydsensorer og mikrofoner, der fungerer som ører, der ”lytter” til driften i det ubemandede vandværk. Går noget galt, udsendes en alarm. Det andet projekt handler om automatisk måling af bakterier i drikkevandet hvert 10. minut, hvilket vil skabe større drikkevandssikkerhed.

Aquatarium skal ikke bare på sigt levere vand til halvdelen af Ringkøbing-Skjern Kommunes borgere, det skal også fungere som formidlingscenter, hvor skoler, erhvervslivet og andre interesserede kan lære om avancerede udviklingsprojekter.

- Ved det her vandværk er fødevaretankegangen tænkt ind, idet det er lukkede systemer i stålkar og ikke beton. Det sikrer drikkevand af en høj kvalitet som hele tiden overvåges elektronisk, siger Finn Jessen, direktør i Ringkøbing-Skjern Forsyning.