Fremtidens landbrug er teknologisk

Præcisions-landbrug, hvor teknisk videnskab og kunnen er afgørende i markarbejdet, er det, der skal til for nutidens landmænd.I dag var 200 samlet for at blive klogere på fremtiden.

Værten for dagens arrangement og godsejer på Vindumovergaard, Hans de Neergaard, lærte i dag sine kollegaer om præcisionslandbrugets fordele.
Værten for dagens arrangement og godsejer på Vindumovergaard, Hans de Neergaard, lærte i dag sine kollegaer om præcisionslandbrugets fordele.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

I dag mødtes knap 200 landmænd og folk fra branchen på Vindumovergaard ved Bjerringbro for at blive klogere på fremtidens landbrug.

- For at søge inspiration til morgendagens planteavl, hvor vi begynder at lægge mere fokus på sammenhæng mellem det miljømæssige og den økonomiske side i vores planter, siger Nikolaj Salhøj Rask fra Thorning, der er landmand og studerende.

Og der er god grund til at søge inspiration. For tiden, hvor en grå Fergusson var nok, hvis man ville drive landbrug, er for længst forbi!

Computere og GPS'er

I dag er både computere og GPS'er er blevet en del af det store erhverv. Præcisions-landbrug, hedder det. Et landbrug hvor teknisk videnskab og kunnen er afgørende i markarbejdet, og hvor Ipad’en helt naturligt er med i førehuset på traktoren.

I præcisions-landbrug hjælper teknologi som GPS'er og satellitbilleder landmændene i marken

- Vi har i dag stedsspecifik data på markerne, så når vi er ude og gøde eller tildele planeværn, så ved vi præcis, hvad den her plet af marken har brug for, fortæller Anna Marie Thierry, der er konsulent ved SEGES, der hører under Landbrug & Fødevarer.

Teknologien overhaler virkeligheden

Værten for dagens arrangement og godsejer på Vindumovergaard, Hans de Neergaard, er lidt af en pioner på feltet, og han er så langt fremme, at teknologien ikke kan følge med ude på landet

- En af udfordringerne er, at vi har for dårlig datakommunikation ude på det åbne land, og så går vores enheder ned. Jeg synes egentligt, at det er bemærkelsesværdigt, at vi i Afrika har lande, hvor der er bedre net, end vi har her i Danmark, siger Hans de Neergaard.

Den teknologiske måde at drive landbrug på, ikke bare god for den enkelte landmand, men for os alle.

- Man kan sige, at klimapåvirkningen ved at producere et kilo korn, den falder, hvis vi kan øge vores udbytter uden at tilføre mere gødning, siger Marie Thierry.

Over halvdelen af det danske landbrug drives allerede med GPS, men det er kun 3-4 procent, der i dag benytter sig af satellitdata.

2:09
Se indslaget fra Vindumovergaard her.