Nu er de sidste ord sagt: Fredag falder dommen i voldtægtssag

Torsdag procederede forsvarer og anklager i voldtægtssagen fra Vinderup.

Politiets teknikere arbejdede på gerningsstedet i sommeren 2018.
Politiets teknikere arbejdede på gerningsstedet i sommeren 2018.
Foto: Jeanette Torndahl Madsen, TV MIDTVEST

Over seks retsdage har Retten i Holstebro behandlet sagen om en 35-årig mand, som er tiltalt for at have bortført, voldtaget og truet en niårig pige i juni sidste år.

Mere end 20 vidner – herunder en politimand, en retsmediciner, den niårige piges familie og klassekammerater, samt den tiltaltes kone og personer fra hans omgangskreds har afgivet forklaring, og torsdag var det tid til anklageren og forsvarerens procedurer.

Anklagemyndighedens specialanklager, Pia Koudahl, var den første, der fik ordet torsdag formiddag.

I mere end en time gennemgik hun sagen og argumenterede for, hvilke beviser hun mener taler for, at den tiltalte 35-årige er skyldig. 

- Jeg har aldrig set så overbevisende og troværdig en forklaring fra et barn, som der er tale om her, sagde anklageren med henvisning til de to videoafhøringer af den nu 10-årige pige, der er blevet afspillet i retten. 

- Hun forklarer nøgternt, roligt og meget bevæget, lød det.

Anklager: Beviserne er overvældende

Udover pigens forklaring lagde anklageren også vægt på, at DNA-spor, telemastoplysninger fra den tiltaltes mobiltelefon og vidneforklaringer fra blandt andet pigens forældre og klassekammerater, efter hendes opfattelse, taler for, at den 35-årige er skyldig.

- Beviserne mod tiltalte er efter min opfattelse overvældende, sagde anklageren. 

Om DNA-sporene fra pigen, der er fundet i den tiltaltes bil, har den 35-årige tidligere forklaret, at pigen har været i hans bil, fordi han gav hende et lift hjem til Vinderup. If

ølge ham skete der intet seksuelt på den tur. Den forklaring gav anklageren dog ikke meget for i dag. 

- Den forklaring er fantasifuld og helt utroværdig, sagde Pia Koudahl, som afsluttede sin procedure med at argumentere for, hvorfor anklagemyndigheden mener, at den tiltalte skal idømmes den strengeste straf; forvaring. 

- Det er simpelthen den eneste måde, vi kan sikre os, at tiltalte først bliver løsladt, når han ikke længere er farlig. Hvis han får en tidsbestemt straf, så har han intet på spil under sin afsoning. Han kan sætte sig ned og vente på, at han bliver løsladt, måske endda før tid, og så er han præcis ligeså farlig, når han bliver løsladt.

Når anklagemyndigheden påstår forvaring, skal anklageren også give et bud på en alternativ straf. I dette tilfælde bør det ifølge Pia Koudahl i så fald være fængsel i minimum syv år.

Forsvarer: - Der er ikke nogen rygende pistol i sagen

Efter anklagerens procedure var det forsvarer Jesper Gads tur til at argumentere for, hvorfor han påstår, at hans 35-årige klient skal frifindes.

- Der er ikke nogen rygende pistol i sagen, lød det indledningsvist fra forsvareren. 

Han argumenterede for, hvorfor han ikke finder alle pigens forklaringer i videoafhøringerne troværdige. Blandt andet skulle pigen i begyndelsen have sagt, at gerningsmanden kørte i en sort Citroën, og sådan en bil har den tiltalte ikke. Senere ændrede pigen sin beskrivelse til en grå bil. 

- Hun holder i hele første afhøring hos politiet fast i, at det er en sort bil. Måske otte-ni gange, har hun sagt det, underbyggede forsvareren og forklarede ændringen fra sort til grå med, at ethvert menneske vil ændre forklaring, hvis det samme spørgsmål bliver stillet tilpas mange gange. 

DNA-sporene i bilen taler heller ikke for, at den 35-årige er skyldig. Ifølge forsvareren er pigens DNA kun fundet i én af de mange prøver, der er lavet i bilen.

- Det er underligt, at så mange DNA-prøver ikke har vist DNA fra hende i bilen. Hun har forklaret, at hun har rørt ved døren og så videre. Det kan selvfølgelig godt lade sig gøre, men man kan undre sig over det, lød det fra Jesper Gad.

Den tiltalte nægter sig skyldig, og derfor afsluttede forsvareren sin talestrøm med at sige, at hans klient bør frifindes. Hvis retten alligevel finder ham skyldig, så bør han få en almindelig fængselsstraf, lød det.

- Kriterierne for forvaring er ikke opfyldt, men hvis han bliver dømt, så er det fængselsstraf på fem år, muligvis seks år.

Der falder dom i sagen fredag klokken 12.00.