Fra smed til fisker: - Nu lever Jesper af at fange rejer

I en ny dokumentarserie på TVMIDTVEST følger vi otte vestkystfiskere, og får et sjældent indblik i et stort erhverv i Danmark.

27:15
Jesper Kobberholm er blevet rejefisker i stedet for smed. Her kan du se første afsnit i den nye serie "Vestkystfiskerne".
Foto: Henrik Vinther Krogh

Jesper Kobberholm er rejefisker og ejer fartøjet Mallemukken fra Thyborøn. Oprindeligt er han uddannet smed, men en onkel fik hans øjne op for fiskeriet og særligt for hesterejer.

- Han foreslog, jeg skulle tage fjorten dages ferie, og så komme ned og se hvad det var for noget. Så jeg tog fjorten dages ferie, og tog til Esbjerg for at komme ud og fiske med ham. Da jeg havde været med ham ude i tre-fire dage, var jeg slet ikke i tvivl – det her var sagen. Det var lige mig, siger Jesper Kobberholm, der er skipper og rejefisker på Mallemukken fra Thyborøn.

Jesper Kobberholm så en stor frihed i rejefiskeriet, som han ellers ikke ville få som ”traditionel” fisker.

- Fiskeriet foregår tæt på land, bliver det kuling, så har man to timer til nærmeste havn, og så sejler man ind. Så snart det så er godt vejr igen, så sejler man ud igen. Der er altid telefonforbindelse hjem til, fordi det var så tæt på land, så man bliver ikke afskåret fra alting, siger Jesper Kobberholm.

Alle fordelene gjorde, at han sagde sit smedejob op og satsede alt på fiskeriet. De første fire-fem måneder sejlede han med sin onkel.

- Han havde en ældre kollega i tresserne, som gerne ville stoppe, og han ville gerne sælge sin kutter. Og så begyndte jeg jo at drømme om, at det kunne være fint at komme i gang, og prisen var egentlig heller ikke så gal. Min far var også ved at afvikle sit fiskeri, så han og jeg blev enige om, at vi skulle købe den kutter sammen. Vi fik skrevet under med min onkels makker, med aftale om at vi skulle overtage skibet et halvt år efter. Den overtog vi så i 2005. Det var et ældre skib, men prisen var også derefter, men jeg kom i gang med fiskeri, og det var et godt skib at starte med, siger han.

Men tilværelsen som nyopstartet rejefisker var hård, og ret hurtigt fik Jesper brug for sine smedekundskaber.

- Det var en stor fordel, at jeg havde den smedeuddannelse med i bagagen, for næsten hver gang vi kom i havn, var der et eller andet, der skulle repareres, griner han.

Hårdt at starte som selvstændig fisker

De første år som selvstændig var hårde for rejefiskeren Jesper Kobberholm fra Thyborøn. Særligt forholdene ombord på skibet var noget primitive.

- Dengang jeg startede, var der en spand omme bagved styrehuset, til når vi skulle på toilet. Vi sov allesammen i køjer i ét rum, og larmen ombord fra motoren var på 96 decibel, og det svarer jo til sådan en god rockkoncert. Så det var ikke særlig arbejdsmiljøvenligt, siger Jesper Kobberholm.

Heldigvis er komforten ombord blevet en anden i dag. Men i perioder har indtjeningen gået ligeså meget op og ned, som bølgerne på havet.

- Rejefiskeriet var i sådan en nede-periode, da vi overtog den. Men det er faktisk den nemmeste periode at overtage et skib, for det kan faktisk kun gå fremad. Og det gik ligeså stille fremad, og efter vores tredje år, i 2008, blev det et virkelig godt år, men så kom finanskrisen, og så vendte det hele jo. Vores finanskrise varede ikke helt så lang tid som andre steder – det var omkring et halvt år, hvor vi fik dårlige priser, og så begyndte de at stige igen, siger han.

I 2010 fik han dog lagt så meget afstand til finanskrisen, at han kunne begynde på sin næste store drøm – at få bygget en helt ny kutter.

- Jeg var medbygger på mit eget skib, fra skroget blev bygget i Holland, hvor jeg kørte ned og lavede lidt småting, imens de byggede selve skroget, og så blev den udrustet her i Thyborøn, på min gamle arbejdsplads, hvor jeg også var medbygger hele vejen igennem. Så det var en drøm mere, der blev opfyldt, selv at kunne bestemme hvordan den skulle være hele vejen igennem, siger han og tilføjer:

- Det var en stor investering, så da vi først kom ud og fiske, så skulle vi også tjene nogle flere penge. Vi havde flere renter og afdrag, end vi havde før, så vi skulle være mere effektive, siger Jesper Kobberholm.

Navnet på det nye skib var ikke til diskussion på noget tidspunkt. Navnet Mallemukken har altid været en stor del af familien.

- Min far har haft tre kuttere, der alle har heddet Mallemukken, så det lå helt naturligt, at da vi købte den gamle rejekutter, skulle den også hedde det, for det var blevet en del af familiens image, siger Jesper Kobberholm.

Sjældent indblik i livet som fisker

I dokumentarserien ”Vestkystfiskerne” er otte fiskeskippere fra de tre havne Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn repræsenteret. 

Programserien følger fiskerne på havet og i land, og giver et sjældent indblik i, hvordan hverdagen former sig til søs, når fortøjningerne er kastet og fartøjerne drager på ugelange toger i blandt andet Nordsøen, Skagerak og Østersøen. 

- Fiskeriet er et vigtigt erhverv i Midt- og Vestjylland. Og i vores daglige reportager kan det være svært for os at få de gode billeder og den tætte reportage, da fiskerne ofte er på havet mange dage ad gangen. Derfor er vi glade for, at vi i denne serie får et ærligt indblik i erhvervet, som er så unikt og anderledes, siger Kirsten Axelsen, der er programchef på TV MIDTVEST.

Dokumentarserien er produceret i samarbejde med projektet “Kend din fisker” med støtte fra Konsumfisk og FiskeriLAG Vestjylland.