Fra i dag må du teste nytårskrudtet: Har du styr på reglerne?

Det er kun i en kort periode, du må bruge fyrværkeri, og der er mange regler, som skal overholdes. Her kan du få et overblik.

Flot ser det ud, men fyrværkeri kan også være farligt, og derfor er der nogle regler, som skal overholdes.
Flot ser det ud, men fyrværkeri kan også være farligt, og derfor er der nogle regler, som skal overholdes.
Foto: Iris / Ritzau Scanpix

Nytårsaften ville ikke helt være det samme uden fyrværkeriet, og fra i dag må du faktisk begynde at fyre krudtet af.

Danske butikker må sælge fyrværkeri fra 15. december til 31. december, og ifølge loven må nytårskrudt anvendes i perioden fra den 27. december til den 1. januar. Men selv om du fyrer krudtet af inden for den tilladte periode, så er der også et par andre regler, der skal overholdes. Dem kan du få et overblik over her.

Fyrværkeriet skal være godkendt

Hvis dit fyrværkeri ikke er CE-mærket, er det ikke lovligt i Danmark. Derudover er det vigtigt, at der medfølger en brugsanvisning på dansk, som angiver hvilken sikkerhedsafstand man skal have til fyrværkeriet.

Du kan tjekke via Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, om det fyrværkeri, du har købt, er lovligt. Du kan søge efter dit fyrværkeri via linket her.

Køb dit fyrværkeri i Danmark

Som forbruger må du ikke tage fyrværkeri, du har købt i udlandet, med hjem til Danmark.

Du må heller ikke via internettet købe fyrværkeri til levering fra udlandet. Det betyder altså, at fyrværkeri, der er købt lovligt i udlandet - og som måske er CE-mærket - ikke kan fyres lovligt af i Danmark.

Overhold sikkerhedsafstandene

Fyrværkeri må ikke anvendes nærmere end 100 meter fra en bygning med let antændeligt tag. Samme afstandskrav gælder i forhold til andet let antændeligt. Ved affyring af raketter er afstandskravet 200 meter. Desuden må raketter ikke anvendes nærmere end 10 meter fra en bygningsåbning, for eksempel vinduer eller døre.

I blæsevejr fordobles afstandene i vindretningen, både for fyrværkeri generelt og for raketter.

Fyrværkeri må ikke bruges nærmere end 100 meter fra en landbrugsejendom med dyrehold, en hundekennel eller et område med udegående dyr.

Når du har sørget for, at alt omkring fyrværkeriet er lovligt, så husk også at passe på dig selv - for eksempel ved at følge de fem fyrværkeriråd: