Fortsat patienter på gangene

Landet over ligger der fortsat patienter på hospitalernes gange. (Foto: Arkivfoto)

Patienter paa gang,SygehusThyMors150713.jpg

Patienter landet over ligger fortsat på hospitalernes gange. Det viser tal, som Ekstra Bladet har samlet ind hos regionerne.

- Det er uanstændigt, at der ikke bliver gjort noget. Nu er det i hvert fald tredje år i træk, hvor der er mere eller mindre permanent overbelægning. Det er næsten blevet normaltilstanden, at der ligger patienter på gangene - i hvert fald på de medicinske afdelinger, siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter.

Ekstra Bladet har indhentet belægningstal fra 165 af hospitalsafdelinger i landets øvrige fire regioner. På 46 af afdelingerne har man i mindst en af årets første tre måneder haft en gennemsnitlig belægningsprocent på over 100. I Region Nordjylland har Sygehus Thy-Mors eksempelvis haft en overbelægning på 119 procent på den medicinske sengeafdeling januar samt 107 og 113 procent i henholdsvis februar og marts.

Flere patienter

De høje belægningstal betyder, at patienterne flere steder må ligge på gange, ubemandede stuer eller andre afdelinger. Samtidig betyder overbelægningen, at afdelingerne har for mange patienter i forhold til læger og sygeplejersker.

- Hospitalspersonalet har travlt i forvejen. Så når de får flere patienter, end de er normeret til, så fører det til ekstrem travlhed og så er det fejlene sker, som for eksempel at patienten får forkert medicin, siger Lars Engberg.

Danske Patienter har foretaget en analyse, som viser, at hver femte patient på en afdeling med overbelægning oplever fejl, imens det kun sker for hver tiende patient på afdelinger uden overbelægning.

Nu bliver problemet løst

Under valgkampen i 2011 lovede Helle Thorning Schmidt (S), at patienter på gangene ville blive fortid med hende som statsminister. Men det er altså ikke løst endnu og det beklager sundhedsminister Nick Hækkerup (S). Men han lover, at problemet bliver løst nu.

- Med de investeringer som der sker og det bedre samarbejde mellem regioner og kommuner, som skal udarbejdes, så vil vi komme meget langt med at løse problemet. Når det er svært at sige, at vi aldrig mere vil få overbelægning, så skyldes det, at der nogle gange opstår problemer på grund af en epidemi. Men vi vil kunne håndtere det grundlæggende problem, og det kommer vi til at kunne håndtere her nu, siger sundhedsministeren til Ekstra Bladet.

Også Region Midtjylland er ramt af overbelægning. På Hospitalsenhed Vest var der i januar, februar og marts en overbelægning på 109 procent på den medicinske afdeling. Onkologisk og kirurgisk afdeling på Hospitalsenhed Vest har ligeledes været overbelagt.