Fortidens tragedie er en gevinst for arkæologer

Arkæologer finder levn fra hverdagen for næsten 2000 år siden på en mark ved Daugbjerg.

På en mark ved Daugbjerg ligger en usædvanlig brandtomt. Branden skete nemlig for 1900 år siden, og arkæologerne kan se, at dem, der boede i huset, ikke nåede at få deres ejendele med ud. 

Normalt er der kun stolpehuller tilbage fra så gamle huse. Men her er hele husets lergulv efterladt intakt, og arkæologerne kan forsigtigt skrabe sig tilbage i tiden.

- Vi registrerer med billeder, når vi har gravet et lag af for at se, hvordan de forskellige lag ned gennem jorden udvikler sig, og så kan vi måske se, hvordan branden er foregået, siger Casper Sørensen, der er arkæolog ved Viborg Museum.

I det 18 meter lange hus boede en familie i den ene ende og husdyrene i den anden. Branden har efterladt et øjebliksbillede af, hvordan familien havde indrettet sig.

I den ene side af huset har de fundet datidens viktualierum - en fordybning, som beboerne formentlig har brugt til at opbevare korn.

- Kornet er blevet forkullet ved branden, hvilket har gjort, at de har holdt sig de her 1900 år til i dag, siger Mikkel Kieldsen, museumsinspektør ved Viborg Museum.

Det udbrændte hus ventes at gemme på endnu flere svar om livet i jernalderen.

- Hvor har de forberedt maden henne, hvor har de opbevaret deres madvarer og korn, og hvor mange dyr har der været i stalden, siger Mikkel Kieldsen.

Arbejdet på marken ved Daugbjerg fortsætter tre uger endnu.

Arkæologer finder levn fra hverdagen for næsten 2000 år siden på en mark ved Daugbjerg.